Osallistumisen aika

18.01.2021 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Osallistumisen aika

Olen pohtinut kuinka paljon viime aikaiset tapahtumat vievät yhteistä osallistumis- ja kehittämiskulttuuria taaksepäin. Pelkään, että vaikeneminen on hetken taas kultaa ja ihmiset vetäytyvät vaikuttamisesta.

Pilasiko Trump Twitterin ja onko kaikki paha somen syytä? Tälläisiä ajatuksia ei saisi olla, mutta niitä on kyllä luettavissa kommenttien välissä. Vahva tahto suitsia alustoja, tekemistä ja puhumista eri paikoissa nostaa päätään. Mutta paha ei katoa maailmasta työntämällä päätä pensaaseen. En edes jaksa laskea kuinka monta kymmentä eri vaihtoehtoa eri ääriliikkeillä on vuorovaikutuksen rakentamiseen. Ja jos ei valmista löydy, niin metritavarasta saa oman alusta aika nopeasti.

Samalla kun verkossa loimuaa, myös sitä rakentavat tahot osoittavat vetäytymisen merkkejä. Teknologiayhtiö Reaktor oli kai julkaissut imagovaltaisen rekryilmon paperihesarin kannessa. Tai ainakin näin kuvan sellaisesta verkossa. Haluaako nyt aiemmin satelliiteillä leikkinyt uuden rakentaja alleviivata olevansa verkkotoiminnan ulkopuolella? Vai eikö hipstereille vain maistu arki vapaassa vuorovaikutuksessa?

Jokunen vuosi sitten suomalaiset mediavaikuttajat rynnivät joukolla sulkemaan naamakirjan tilejä. Tilalle palasivat kai toimitusten ilmoitustaulut tai sähköiset faksit. En tiedä mitä vaikuttivat saivat aikaiseksi vetäytymällä median kehitysympäristön ulkopuolelle.

Muutamia vuosia sitten Yleisradio lopetti sivustoltaan keskustelun kokonaan. Syynä oli kuulemma keskustelun taso. En tiedä sitten paraniko se lopettamalla viestintä kokonaan. Varmaan ajatukset pysyvät vaihtamatta parempina.

Elämme aikoja, jolloin tekisi mieli sammuttaa kaikki kanavat. Silti vain osallistumalla, ymmärtämällä enemmän ja malttamalla saadaan uutta ja parempaa aikaiseksi. Vaikuttamisesta luopumalla ei saavuteta mitään, eikä aika eilinen palaa, vaikka kuinka sitä haluaisi. Vaihtoehtoina on siis seurata tai antaa omakin korsi kekoon. Ainakin itse uskon isossa kuvassa maailman menevän jatkuvasti eteenpäin.

Varo osallistumasta keskusteluun, jossa kieltäminen, sulkeminen tai estäminen toimii asioiden ainoana ratkaisuna. Parempi vaihtoehto on pitää kaikki kanavat auki, seurata, oppia ja synnyttää uutta. Tieto on niitä harvoja hyveitä, jonka arvo vain kasvaa sitä jakamalla. Siksi se on myös avain entistäkin parempaan maailmaan. 

Sanna Marinin tahtiin: Nyt Ei Ole Oikea Aika Pistää Päätä Pensaaseen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

CARA
2021-01-18 13:37:23

Kirjanpitotermein sanotaan: asia ennen muotoa. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan yhtiön tilasta esimerkiksi sen takia, ettei kukaan sijoita konkurssikypsään firmaan.

Jos aihe kerta kaikkiaan on valheellinen, totuutta vääristävä ja kansanryhmää kiihottava, niin se on. On ihan sama, onko kyseessä tumma tai vaalea verkko vai etana- tai verkkomedia. Ei media sitä aihetta muuta miksikään. Sosiaalisesta mediasta se on nopeampi saada pois, painetusta ei niinkään, joten painetun median faktantarkistus on syystäkin paremmalla tasolla, kokemuksesta nyt puhumattakaan.

Kyllä maailmaan puhetta mahtuu!

Sanaskeidaa voi tuottaa omille henkilökohtaisille sivuilleen. Minkä ihmeen takia brändätty media-alusta sitä julkaisisi?
Ei se ole mitään kansalaisaktivismia tai hyväntekeväisyyttä, vaan liiketoimintaa. Viimeistään, kun keskustelu ei tuo goodwillia uteliaiden katsojien ja väittelijöiden muodossa j(a valtakunnanoikeuden syytteen rajan ylittyy) alkaa julkaisijan puntti tutista. Ei minkään firman ylin johto halua sovittaa raitapaitaa ylleen, tai -- kuten brändiasiantuntijana tiedät -- halua menettää ilmoitustuloja. Lopulta aina raha ratkaisee, vaikka vapauskin on pomohommissa ihan kiva juttu.

Nyt on mielestäni käytännössä osoitettu, missä kipuraja kulkee eli mitkä voivat olla maksimissaan reaalitodellisuuden seuraukset. Viimeinen tikki Twitterile oli väärän rakennuksen ikkunan rikkominen ja tilan valloittaminen, joten kyllä haptisella todellisuudellakin ja ihmishengillä on vielä merkitystä, vaikka some millaisia avataria tarjoaisi.

Entä jos mennään muoto ennen asiaa? Mitä jos journalistina lähtisin muotoilemaan aihetta, jonka kriteerinä on täyttää kaikki merkittävät uutiskriteerit, kuten menetetty ihmiselämä, maantieteellinen läheisyys, yllättävyys, tunnettuus ja kuuluisat henkilöt ja suuret rahasummat. Voisin varmasti räjäyttää verkon ja saada tekaistulla jutulla ihan mielettömän älämölön aikaan. Ja mikseivät kaikki tee tällaisia juttuja saadakseen julkisuutta? Oisko omatunto? Ja tällaistako toimintaa sosiaalisen median alustojen pitäisi kannustaa?

Koko ihmiskunnan on syytä tiedostaa, että meitä manipuloidaan viemällä aikaamme, keskittymiskykyämme ja kohdistamalla meihin pakkotoistoa lisääviä impulsseja. On eri asia, onko median orja vai valaistunut ja tiedostava median julkaisija tai käyttäjä.

Kirjoittaja on sisällöntuottaja ja vapaa toimittaja

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.