Hallitustaidot

16.01.2021 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hallitustaidot

Onko hallitustyöhön osallistuminen, sen organisointi, kehittäminen ja lopulta johtaminen taito, jonka osaa ja oppii firmoja omistamalla?

Tälläiseen pohdintaan jäin lukuisten kohtaamisten jälkeen tällä viikolla. Osallistuin hallitustyön kehittämiseen kutsuttuna sparraajana, tallensin yhden podin hallituspalvelusta (Baas) ja osallistuin tulevaa tapahtumaa organisoivaan suunnittelupalaveriin.

Jokainen liiketoiminnassa toimiva tietää suunnitelleen mitä hallitus tekee, mitkä ovat olennaiset tehtävät ja ehkäpä vastuutkin. Kyllä minäkin tiedän että kolopallossa on nurmea, mailoja, vuoroja ja reikiä, joita on vaikea saavuttaa erilaisten esteiden takia. Ymmärränkö silti golfia? Vähemmän kuin vähän.

Miten hallitustyötä voitaisiin kehittää?

Kuinka moni omistaja on opiskellut eri yritysten hallitustapoja, tutustunut aihetta käsitteleviin oppeihin tai ennen kaikkea tehnyt hallitustyötä toisissa yrityksissä? Sanoisin, että ainakin yrittäjä- ja perheomisteisissa yrityksissä aika vähän.  Oma aika kuluu omistusten ja liiketoimintojen kehittämiseen aivan ymmärrettävällä tavalla.

Opitaanko hallitustaitoja kursseilla?

Ainakin oman käsitykseni mukaan pääosa kursseista keskittyy hallitusten osakeyhtiölain mukaisten tehtävien oppimiseen. Aivan kuten kolopallossa on käytävä vihreä kortti, että ymmärtää pelistä ja kentällä käyttäytymisestä. Onko kummassakaan kurssin käynyt osaaja vielä pätevä vastuullisena pelaajana? Tuskin. Optimaalinen yhtälö voisi olla oma osaaminen, kokemus liiketoiminnasta, erityistaidot ja sitten ymmärrys toimintaympäristöstä. Hyvät urheilijatkin taitavat useita eri lajeja omansa rinnalla.

Miten omistaja saadaan kiinnostumaan hallitustyön kehittämisestä?

Arvaan, että kynnys tunnistaa tarve oman toiminnan kehittämiselle on aika korkea. Luulen, että halu pyytää ulkopuoliselta sparrausta on vielä vähäinen. Aiheesta voisi tehdä tapahtuman tai sarjan videoita. Joku sitten saattaisi herätä ymmärtämään, että jokaiselle ryhmällä on kehittämistä jollakin osa-alueella.

Kävin viikolla vieraana juuri aloittavassa uudessa hallituksessa. Puhuin ensin omistajan, hallituksen ja johdon rooleista, BAAS-ajattelusta ja sitten hallitustyön johtamisesta ja organisoimisesta. Lopuksi istuin mukana ensimmäisen kokouksen ja annoin muutamia ajatuksia eri tilanteiden johtamiseen tulevana vuonna. Mielestäni ja palautteen mukaan hyvä kokemus kaikille osapuolille. Ehkäpä tälläistä voisi järjestää enemmänkin, kutsua joku mukaan kehittämään tai vaihtaa syvällisesti tietoa hallitusosaamisen parhaista käytännöistä.

Jos treenaamme kaikkea muutakin, niin voisikohan hallitustaidot olla yksi omistajan ja yrityksen kehitysalue.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.