Osaamisen huominen

29.12.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Osaamisen huominen

Aloitan vuoden alussa Inhunt world -verkoston hallituksen puheenjohtajana ja headhunterina Inhunt -ryhmässä. Tehtävä on mieluinen ja odotan innolla alkavaa vuotta. Kiinnitys on osa ”työkalupakkia” jota rakennamme omistaja- ja yritysarvon kasvattamiseksi.

Oma, vielä neitseellinen näkemykseni ponnistaa osaamisen johtamisesta ja jatkuvasta kehittämisestä huomisen tarpeiden näkökulmasta. Minulle perinteinen osaajien välittäminen on näkökulmana hieman ahdas ja haluan ainakin omassa työssäni tuoda mukaan sekä tekijöiden, että asiakkaiden näkökulmaa.

Osaamisen johtamisesta ja huomisesta puhuttaessa näkökulman tulisi olla aina pitkäjänteinen. Aika moni tuijottaa päivän laskutusta tai transaktiota, kun arvo ainakin minulle syntyy pitkistä asiakkuuksista, elinkaaresta, yhteistyöstä ja mitattavista tuloksista.

Neuvottelin useamman eri ryhmän kanssa ennen Inhunt -kiinnitystäni. Oma ajatukseni ponnistaa osaamisen huomisen ja johtamisen neljästä näkökulmasta. Perinteinen ajatus rekrymarkkinoilla lähtee työnantajien tarpeesta ja halusta määritellä osaamisen ja osaajat. Haluaisin tuoda tasavertaiseksi näkökulmaksi tekijöiden näkökulman ja yhteistyön. Omassa ajatuksessani työelämän ammattilaisuus vertautuu NHL-kaukaloihin. Työnantaja luo puitteet, seuran, tilaisuudet ja joukkueet. Pelaajien tehtävä on loistaa illasta toiseen ja saavuttaa yhdessä asetetut tulokset. 

Vaikka kuinka puhumme tärkeistä pehmeistä asioista osana työssä käymistä, on tosiasia se, että tulokset aidosti ratkaisevat. Formulakuskeillakin on monenlaista jumpparia jaloista korvien väliin, mutta tulokset lasketaan lopulta saavutetuissa tilastoissa. Hintsan kirja kertoo hienosti, miten kuskit ovat todellisuudessa ammatinharjoittajia, jotka keräävät itselleen parhaan tiimin rakentamaan tuloksia ratissa.

  1. Oma näkökulmani lähtee työntekijän osaamisen kehittämisestä. Jatkossa näemme varmasti enemmän työntekijöille heidän omalla tai työnantajien kustannuksilla tarjottavia valmennuksia. Mitä korkeammalla rima on suorituksissa, sitä tärkeämpää on tehtäviin annettava valmennus. Coaching tulee työelämään lukiolaisista hallitusten ammattilaisiin. Kustannuksista vastaavat sekä tekijät että antajat. On kiinnostavaa pohtia, mitä kaikkea on tarjottavissa urapolun eri vaiheisiin ja ennenkaikkea vanhempain vapaiden jälkeen tai sapatin tyylisiin rajakohtiin.
  2. Nimekkäät joukkueet tarvitsevat tähtipelaajia. Heitä voi surutta kutsua henkilöbrändeiksi. Aika moni asiantuntija tai johtoryhmän jäsen haluaa olla alansa suunnannäyttäjä ja tunnettu näkemyksistään. Tähtipelaajat tarvitsevat joukkueita, jossa on vapaus luoda ennätyksiä. Yksilön ja yhteisön etu kohtaavat kun yrityskulttuuri ja yksilöiden oma tekeminen kohtaavat. Tässä jälleen mahdollisuus tukea ammattilaisia ja kulttuureja aivan uudella näkökulmalla.
  3. Omistaja- ja yritysarvon kasvattaminen. Omistaja, hallitus ja johto ovat jatkuvassa epätasapainossa. Joku osapuoli vetää ja toiset peesaavat. Siksi on aivan erinomaisen tärkeää ymmärtää omistajien, hallituksen ja johdon tasapainoa ja yhteispeliä tulosten onnistumiseksi. Yksi avainkysymys on millä mielellä toimitusjohtaja tulee ja lähtee hallitusten kohtaamisista. Aina ei aurinko paista, mutta sateellakin pitäisi olla sellainen tunne, että yhdessä yritetään ja yhteiseen maaliin. Kaikki vanhanaikainen asettelu on valmennettava pois ja yritettävä luoda yhteistä tekemistä, jossa kaikki asemasta riippumatta kokevat voittavansa.
  4. Kaiken edellä mainitun kruunaa ammattimainen johtaminen. Yritystoiminnan arjen ja juhlan loputon kehittämisen kenttä. Johtajien määrään verrattuna tunnemme aika paljon vähemmän tarinoita osaavasta johtamisesta, huomisen osaamisen kehittämisestä ja kulttuureista, jotka parantavat tuloksia vuosi toisensa jälkeen. Haluaisin nähdä toimintakentän, jossa aidosti ja avoimesti kehitetään ja johdetaan koko joukkuetta.

Halusin mukaan avainhenkilöiden välittämiseen, kehittämiseen ja valmentamiseen tähtäävään liiketoimintaan, koska näen toiminnassa suuria kehittämisen mahdollisuuksia.

Luonnollisesti katson alaa omasta, pitkän konsulttiuran uurtamasta näkökulmasta. Samalla haluan luoda ja tuoda uutta alalle ja alan ajatteluun. Inhuntin kansainvälinen osaamisverkosto on verraton alusta tulosten ja uuden tekemiselle. Omissa ajatuksissani siintää useita avauksia niin tekijöille kuin työnantajillakin. Tapani mukaan raportoin vaiheista aina kun jotain arvokasta tapahtuu.

Jännittävää aikaa ja aivan uusia mahdollisuuksia yhteistyössä. Alkakoon 2021 äkkiä ja heti lapa jäähän heti ensimmäisenä päivänä. Nyt tuntuu siltä, että tulevasta vuodesta tehdään entistäkin isompi menestys. 

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Hurnonen
2020-12-29 20:52:46

Hyviä ajatuksia. Esille nostamissasi teemoissa on näkyvillä osaajien yhteispelitaidot. Mielestäni tänä itseohjautuvuutta ja tiimitoimintaa korostavassa ajassa olisi hyvä ottaa esille myös jokaisen organisaation ihmisen taidot olla vuorovaikutuksessa ja myös alaistaidot. Liian harvoin ihmiset tulevat rohkeasti kysymään ja hakemaan vahvistusta ajatuksilleen esimieheltä tai työkavereiltaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petteri Kolinen
2020-12-30 00:30:09

Merkityksellisen arvon tuottaminen on tulevaisuudessa hyvin tärkeässä roolissa menestyvisssä ja kasvavissa yrityksissä. Alansa johtava tutkimusyritys Kantar TNS kiteyttää:

’Näytimme muutamia vuosia sitten kuluttajille suomalaisten yritysten missioita – tai tämän päivän termein sanottuna brändilupauksia - ja pyysimme vastaajia määrittelemään mihin yrityksiin he ne liittävät. Ilman yritysnimeä kuluttajat eivät osanneet liittää lupauksia käytännössä mihinkään olemassa oleviin brändeihin. Lupauksen ja brändin yhtäaikainen esittäminen puolestaan osoitti, että vain harvat yritykset olivat onnistuneet luomaan merkityksellisen, uskottavan, yritykseen kytkeytyvän ja siten mieleenpainuvan lupauksen - eli olemassaolonsa oikeutuksen. Merkityksellisyyden puuttuminen luo markkinalle joukon yleishyödykkeitä; lojaaleja asiakkaita keräävien ja vaalivien brändien sijaan.

Kantarin tekemät tutkimukset osoittavat, että merkityksellisesti erottuvat brändit esimerkiksi keräävät viisinkertaisesti volyymia ja saavuttavat 13 % korkeampia hintapisteitä verrattuna brändeihin, joilta merkitykselliset erottautumistekijät puuttuvat. Itse asiassa merkityksellisesti erottuvat brändit ovat keskimäärin saavuttaneet 7 % markkinaosuuden kasvua vuositasolla. ’

Tarvitaan sopivassa suhteessa strategista ja operatiivista osaamista jotta ihmisille tärkeää arvoa tuotetaan ja se saadaan myös lunastettua kaupalliseksi menestykseksi; myynniksi, katteeksi, tulokseksi, liikevaihdoksi, yrityksen ja osakkeen arvoksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Satomaa
2020-12-30 10:06:59

Johto ja yhteisö luopuitteet. Riippuen ympäristöstä kukkakin kukkii kerta toisensa jälkeen tai...

Todella hyviä ajatuksia työelämän ja yrityskulttuurien kehittämisen parissa työskenteleville eli meille KAIKILLE.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Piia-Noora Kauppi
2021-01-05 18:30:09

Hyviä ajatuksia, Ville! Etenkin yhdyn siihen, että kaikentyyppinen coaching on kasvava trendi. Suomesta itse asiassa puuttuvat maailmalla jo pitkään olleet varsinaiset "uracoachit", joiden toimeksianto tulee uraansa buustia hakevilta työntekijöiltä, ei niinkään työnantajilta. Toki henkkoht uravalmentajia on ollut jo pitkään ja myös coacheja, jotka auttavat parantamaan suoritusta nykyduunissa. Mutta coach, joka tekee ikäänkuin työpaikkojen hiead hunttausta työntekijän piikkiin? Minä en ainakaan ole tällaisiin Suomen markkinoilla törmännyt.

Onnea uusiin kuvioihin!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2021-01-06 14:06:24

Kiitos rohkaisusta ja hyvistä kommenteista! Uskon samoin ”koutsaavan” otteen kasvaan kaikessa työelämässä. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.