Uusi Diginormaali

21.12.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Uusi Diginormaali

Tänä vuonna meistä lähes jokainen otti pakotetun digiloikan. Toimintamallit työssä, terveydenhuollossa, kouluissa ja hallinnossa ovat kai kaikki nyt lähes digipäteviä.

Vaikka muutos tuli ikävän takia ja pyytämättä, aika entinen ei enää palaa. Tarkoitan sitä, että vuoteen 2019 ei päästä vaikka mieli tekisi. Ainakin ensi kevät menee poikkeusoloissa, joten poikkeusajasta uhkaa tulla monelle uusi normaali.

Suomea on referoitu maailman digitaalisimpana maana. Ainakin valtava osa työntekijöistä teki etänä mutta läsnä töitä vuonna 2020. Samalla työympäristöjen toimittajat ovat satsanneet miljardeja alustojen heikkouksien poistamiseen ja kehityksen kiihdyttämiseen. Uskon, että näemme jo uusia avauksia tulevana vuonna 2021.

Katse kääntyy huomiseen, uuteen normaalin ja paluun tulevaisuuteen. Yllättäin kaikkien teknologia- ja konsulttitalojen tarina ja tarjoama on edelliseltä vuosikymmeneltä. Monen läppä ja maailmankuva jopa kymmenen vuoden takaa. On uusiutumisen aika.

Minusta ehkä kiinnostavin kysymys alkavalle vuodelle on, mitä käynnistämme, synnytämme ja luomme nyt kun ATK:sta tuli vihdoinkin totta. Nyt on todellakin aika huomioida käyttäjät, rasvata asiakaskokemus ja synnyttää asioita, joilla paikkaamme digimaailman heikkouksia. Se ei todellakaan ole valmis.

Työnteko alustoilla on vielä raastavaa. Olen kuvannut kokousympäristöjä videofaksailuksi, jossa lähetämme videoita vuorotellen toisillemme, mutta menetämme suuren osan tunteesta, sanattomasta viestinnästä ja yhdessä tekemisestä. Sekä työn muotoilun, johtamisen, roolitusten ja alustojen käytön on kehityttävä. Uskon kehityksen olevan nopeaa.

Alkavana vuonna on syytä laittaa ctrl-alt-del omiin ajatuksiin ja palata huomiseen uudella asenteella, ajatuksilla ja tarinalla. Alkaa vuosikymmen, jolloin kehityksestä tulee nopeaa digirintamalla. Mahtavaa aikaa olla elossa, vaikka tämänkin loikan takana oli ikävä kriisi ja ihmiselle epämiellyttävä pakko.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.