Omistaja-arvon kasvattaminen osana omistajastrategiaa

16.12.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistaja-arvon kasvattaminen osana omistajastrategiaa

Tiedättehän tyypillisen strategiakierroksen ja budjetoinnin. Toivotaan vähän enemmän liikevaihtoa samoilla tai pienemmillä kuluilla. Lähtökohtaisesti strategia ponnistaa kuluvan vuoden tuloksista ja toimintaympäristön mahdollisuuksista. Harvoin, jos koskaan, luodaan liiketoiminnan sisällä tiekarttoja, jotka sisältävät täysin uusia liiketoimintoja innovoimalla tai yrityskauppojen avulla.

Omistaja-arvoa kasvattavan omistajan on liitettävä epäorgaaninen kasvu joko osaksi omistajastrategiaa tai yrityksen kasvustrategiaa. Tyypillistä on, että omistajat tai hallituksen puheenjohtaja fasilitoivat epäorgaanista tekemistä toimivan johdon ajaessa parempia tuloksia toimituksissa. Esimerkiksi käynee vaikkapa Cargotecin ja Konecranesin fuusio. Omistajat aktivoituvat ja puheenjohtajat fasilitoivat. Johdolle annetaan työrauha.

Omistaja-arvoa voi kasvattaa ainakin orgaanisesti, luomalla uutta tai yrityskauppojen avulla. Kaikissa on puolensa, mutta tärkeintä on se, että omistajan visio ja tahtotila muuttuu toiminnaksi. Siksi yrityskauppojen rakentaminen, innovaatio-ohjelmat tai uudet liiketoiminnat ovat oltava dokumentoituna jonkun agendalla. Omistajien, hallituksen tai yritykseen rakennetun toiminnon avulla. Ilman tavoitteita ei ole toimintaa, eikä tuloksia ilman johtamista. Siksi uuden arvon luomisesta on tehtävä osa arjen askareita. Jos aihe ei mahdu johdon agendalle, voi hallitus tai ammattimaisesti omistava taho ottaa asiasta kopin.

Olen tehnyt urani suurimpia virheitä lukuisissa yrityskaupoissa, mutta myös onnistunut niissä. Olen tottunut luomaan uutta liiketoimintaan ja ollut paljon mukaan innovaatioiden luomisessa teollisessa ympäristössä. Ajattelu on edistynyt kahtena viime vuosikymmenenä jonkin verran. Silti tarve, tila ja tekeminen on monessa yhtiössä aivan kuten ennenkin.

Tyhmyyden määritelmä on tehdä samoja asioita, mutta odottaa uusia tuloksia. Siksi päätyminen ”johtavaksi toimittajaksi” hymyilyttää monen yhtiön strategia. Johtajuus on myös huomisen ja vielä olemattomien asioiden johtamista. Uusi alkaa kun sitä halutaan, suunnitellaan, suunnataan, tehdään ja raportoidaan arjessa. Laita siis syntymättömien asioiden tekeminen myös ensi vuoden agendalle. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.