Omistajastrategiat

14.12.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajastrategiat

On mahtavaa kohdata omistajia, jotka osaavat jo valmiiksi sanoittaa oman tavoitteensa. Olla listattavissa, myydä yritys jonain päivänä eteenpäin, Kasvaa ja kansainvälistyä tai yksinkertaisesti jättää enemmän ja parempaa seuraavalle sukupolvelle. Konkretisoimalla tavoite, pystymme pohtimaan yhdessä ja erikseen, miten unelmasta tehdään totta.

Hyvä omistajan unelma konkretisoituu määrällisiksi ja laadullisiksi tavoitteiksi. Tämä siksi, että ymmärrämme, mitä on saatava aikaiseksi ja synnytettävä vaikkapa yrityksen myymiseksi. Ollakseen listattavissa yhtiön on täytettävä tietyt kriteerit ja mennäkseen kaupaksi yhtiön on oltava haluttava ja myytävissä.

Omistajan lausuma tavoite käynnistää omistajastrategian suunnitteluprosessin. Miten teemme yhtiöstä ainutkertaisen, ainutlaatuisen, arvokkaan ja haluttavan. Mitä on muutettava, mitä luotava, mitä keksittävä ja lopetettava. Alustana voi käyttää vaikka Balanced Scorecardista tuttua neliulotteista ajattelumallia numerot, prosessit, asiakkuudet ja innovaatiot. Näin synnytämme maalin, jota kohti voimme muotoilla yritystä, sen johtamismallia, hallitusta ja huomista.

Ei kaikki omistajastrategiat toteudu. Eikä sillä ole oikeastaan mitään väliä sinänsä. Pääasia on, että yritystä johdetaan ja omistetaan ammattimaisesti, suunnitelmallisesti ja ainakin omasta mielestäni intohimoisesti ja tuloksellisesti. Omistajan luoma omistajastrategia on myös ”tilaus” yhtiön hallitukselle. Tätä haluamme, näihin asioihin palkkaamme teidät ja tälläistä toivomme. Hyvät omistajastrategiat ovat majakoita arjen myllerryksessä.

Huonoin mahdollinen vastaus on pelkkä tulos ja osingot. Ne ovat niin monen tekijän lopputuloksia. Eivät tavoitteita.

Hyvän omistajastrategian pohdinta paljastaa myös yrittäjäomistajan paradoksin. Valtaamalla hallituksen ja välillä toimarinkin tontin omistaja päätyy tilailemaan itseltään. Silloin kaikki haasteet ja vastaukset löytyvät peilistä ja osa ulkopuolisten osaamisesta saattaa jäädä kapitalisoimatta.

Mahtavinta hyvässä omistajastrategiassa on sen antama tieto siitä, mitä voimme aloittaa heti tänään. Investoinnit, säästöt, ulkoistukset ja parannukset. Jos haluamme olla vaikkapa myytävissä, on monta asiaa, joita voimme tehdä jo tänään. Ei tarvi ajatella, että laitetaan yhtiö kuntoon kaksi vuotta ennen listausta, vaan käännetään ruoria kohti tavoitteita jo tänään.

Olen tavannut pelkästään tyytyväisiä omistajia, jotka tietävät mitä omistuksiltaan haluavat. Se johtunee siitä, että tavoitteiden, keinojen ja tekojen valitseminen lisää hallinnan tunnetta, rauhaa ja motivaatiota tehdä työtä paremman huomisen puolesta. Siksi näissä on ilo ja kunnia olla avuksi. Arvoa syntyy kun siihen paneudutaan riittävästi. Sitä saa mitä tilaa ja paras aika istuttaa puu on heti tänään. Carpe Diem.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.