Komentosilta

25.11.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Komentosilta

Kuukauden loppu tarkoittaa minulle jälleen laatuaikaa erilaisten yritysten, omistajien ja hallitusten kanssa. Tällä kertaa myös kaivattua kasvollista vaikuttamista on onnistuttu järjestämään vaativasta toimintaympäristöstä huolimatta.

Olen onnistunut luomaan desktopilleni kattauksen todella monipuolista omistajuutta, yrittämistä, johtamista ja kehittämistä. Lukuisten asioiden ja kohtaamisten joukosta tekee mieli nostaa muutama asia, jonka toivoisin jokaisen osallistuvan oivaltavan.

  1. Peli on pelaajia suurempi. Liiketoiminnassa ei ole kysymys omistajasta, osingoista, hallituksesta, johtajista, asiakkaista tai työntekijöistä, vaan edellä mainittujen ja muidenkin yhteisvaikutuksesta. Peli jatkuu aina ja jokainen joka ymmärtää pelin ennen omaa egoaan oivaltanee myös sen, mistä tulosten tekemisessä ja parantamisessa on kysymys.
  2. Minä johdan ajatuksen voi heittää roskikseen. Jokainen johtajuuden oman egonsa ja erinomaisuutensa kautta rakentava erehtyy pahasti. Ei ihmisiä, organisaatiota ja tuloksia enää johdeta kuin apinalaumaa, vaan taitavasti tekemistä, yritystä ja tuloksia orkestroiden. Jokaiseen johtamisen opukseen ja seminaariin tulisi saada ajatuksia vaikkapa esa-pekka saloselta. Johtamisessa kysymys on siitä, miten orkesteri saadaan loistamaan ilta toisensa perään ja ainutkertaisesti levyttämisen hetkellä.
  3. Hallituksen tärkein tehtävä on toimitusjohtajan nimittäminen ja kaikki muu soopa voidaan toimittaa samaan paikkaan Dingon levyjen kanssa. Ajatuksella on ihana paikka jossakin paperisuomen menestystarinassa. Arvoa tuottavalle hallitukselle toimarin nimitys on ehkä yksi sadasta tärkeimmästä asiasta. Tai ainakin siis yhden sopimuksen irroittaminen kokonaisuudesta tuntuu ahdistavan kapealta ajatusmaailmalta.
  4. Yritys ei etene ilman avointa, turvallista, rakentavaa ja innostavaa kehityskulttuuria. Asiat eivät etene, jos niistä ei puhuta. Jos taas puhis, toimari tai omistaja vie pääosan ilma-ajasta on myös asioiden kehittyminen johtavan satujen varassa. Ei toiminta muutu yksittäisen osapuolen yksinpuheluna.
  5. Tuloksia syntyy toistamalla, jankkaamalla, kertaamalla, puhumalla ja tekemällä. Lusikan koko on valittava haasteen mukaan. Ja asioita on kerrattava riittävästi ennen osapuolten vaihtamista. Maltti on valttia, mutta parhaiten kaikki ymmärtävät asioita avoimessa avokeittiössä. Jakamalla kaiken tekemisensä toimari saa myös hallituksen kanavalle ja ymmärtämään mitä kippari haluaa saada aikaiseksi. Verhojen takana puuhaava mestari tekee johtamisestaan mystistä ja laittaa hallituksen arvailemaan asioiden taustoja, motiiveja, tuloksia ja todellista tilaa.

Olen onnekas, koska olen saanut nauttia työelämästä niin useassa eri organisaatiossa ja roolissa. Konsulttina, tekijänä, omistajana, hallituksessa ja toimarina. Tunnen hyvin nahassani miltä eri toimintamallit ja kombinaatiot ovat tuntuneet, vaikuttaneet ja missä on menty pieleen. Oppimiskäyrä jatkuu yhä edelleen jyrkkänä.

Korkealle arvostamani Tero Luoma kirjoitti taannoin hyvän kolumnin omistamisen ja hallitustyön saloista ammattilaisen näkökulmista. Hallitustyö näyttäytyy sen ammattilaiselle suunnitelmina, päätöksinä, päivityksinä ja keskusteluina. Samalla itse huomasin ajatteluni kulkevani hallitustyön suhteen lähes vastakkaiseen suuntaan. Suuri määrä hallitustehtäviä tekee impaktista väkisinkin keveän. Neljätoista rohmuttua asemaa aiheuttaa väkisinkin putkinäköä kuten valtava nopeus millä tahansa ajoneuvolla arjen moottoriteillä.

Oma ajatukseni vaikuttavasta hallitustyöstä kulkee aktivistisijoittamisen suuntaan. Ymmärrän enemmän pääomasijoittajia, jotka management feen turvin panostavat paljon kohdeyritysten omistamiseen ja tukemiseen.

Samoin inspiroidun aktivistiomistajien tavoista edustaa älykästä ja näkemyksellistä rahaa siellä missä omistajuus tai johtajuus on kateissa. Omalta osalta rajaan ajankäyttöni ja vaikuttamiseni noin viiteen eri orkesteriin. Koen siten, että minulla on riittävästi aikaa osallistua, vaikuttaa ja tuottaa aitoa lisäarvoa. Tavoite on olla hyvä ja tuottava jokaisessa kohtaamisessa myös vuonna 2021.

Eilen pidimme Omistajien ”juhlawebinaarin” kuluneen vuoden, 2000 ajattelijan parviälyn ja vuoden oppien kunniaksi. Oivallinen keynote puheenvuoro pureutui omistajuuteen omistautumisena irti organisaation asemasta. Itse jaoin omasta mielestäni tärkeimmät opit kuluneelta vuodelta. Lopuksi pohdimme ideoita ja ajatuksia yhteiseen kehittämiseen alkavana vuonna.

Elämme hienoa aikaa, jossa saamme taatusti pyytämättä uuden normaaliin. Paluu huomiseen on käynnissä ja oikea näkemys huomisesta on taas miljardin euron kysymys. Elämä, työ ja tekeminen jatkuu uudella tavalla, josta kukaan ei vielä tiedä varmasti miten. Kutkuttava asetelma alkavalle vuodelle, josta vain yhdestä asiasta voimme olla varmoja. Aika entinen ei palaa.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.