Kaikkien aikojen aika

15.11.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kaikkien aikojen aika

Ryhdyin pohtimaan mikä tässä ajassa on kaikista kiehtovinta. Kävin läpi arvostamieni ihmisten ajatuksia, tilannetta ja valintoja. Oivalsin käsillä olevan kaikkien aikojen aika. Tätä aikaa leimaa lupa ajatella uudelleen ja uudella tavalla. Piskuinen viirus uhkasi tasapainoamme ja antaa nyt luvan tehdä uusia valintoja.

Missä asun, elän ja toteutan itseäni. Miten rahoitan elämäni. Mistä löydämme asiakkaat, työt, maksajat ja yhteisön. Elämme hybridi -aikaa, kuten aina relevantti Jaakko Tapaninen kuvaa hyvin uudessa podcastissaan ”Hybrid Times.” Ainakin tietotyö, asiantuntemus ja arvonluonti on mahdollista tehdä mistä tahansa, milloin tahansa ja kaikilla tavoilla irti rajojen.

Miten otamme irti kaikkien aikojen ajasta? Itse suosittelen muutosten maksimointia. Ajatusta pyrkiä muuttamaan mahdollisimman monia hyviä asioita, koska kulttuurimme, tottumuksemme ja tapamme ohjaa meitä kuitenkin vanhaan tuttuun. Minäkin pohdin tuttuja kuvioita, vaikka voisin hyvin maalata vaikkapa kedon kukkasia. Muutos ei onnistu, jos rattia ei käännetä yli käännöstarpeen.

Muutoksen vaaroista varoittelevat tanssikoon betonikenkineen maitodiskossa.

Mieleeni nousee vanha kunnon ”nollapalaveri.” Ajatus siitä, että missä, miten ja kenen kanssa eläisin jos aloittaisin tyhjältä paperilta, aivan uudesta suunnitelmasta. Tapanisen sanoin olemme jo saavuttaneet pisteen, jossa elämä on hybridiä. Läsnä, etänä, paikalla, yhdessä, erikseen, aidosti ja virtuaalisesti. Tästä eteenpäin suunta voi olla ainoastaan parempaan. Mitä kaikkea keksimmekään kunhan kuuntelemme itseämme ja läheisiämme.

Finanssikriisin jälkeen oli trendikästä muuttaa maalle ja downshiftata. Suurin osa lähtijöistä palasi ajan kanssa takaisin kaupungin ja oravanpyörän arkeen. Millainen muutos nähdään nyt kun teknologia ja kulttuuri tukee paremmin hybridiä? Etänä mutta läsnä voi yhtä hyvin olla missä tahansa. Koulut ja muutkin instituutiot tukevat hybridiä entistä paremmin.

Voisiko elämän resepti olla koti unelmien osoitteessa, sopiva työ tai rahoitus omalle tavalle, kustannusten puitteissa rakennettu toimintasuunnitelma ja yhteisö, joka tunnistaa ja tunnustaa valittua elämänmuotoa?

Nyt jos koskaan on unelmien toteuttaminen enemmän kuin mahdollista. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.