Hallitusvuosi 2020

13.11.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hallitusvuosi 2020

Suurin osa hallituksista järjestelee viimeisiä kohtaamisiaan ja hallituskausi 2020 alkaa olemaan paketissa. Mitä jäi käteen kuluneesta vuodesta 2020?

Koska olen analytiikan ystävä, todetaan alkuun, että vuosi toi itselleni 25 vuotta työelämässä täyteen, josta pääosan yrittäjänä ja 18 vuotta konsulttina. Hallituskokemusta kertyi yhteensä 4 vuotta lisää. Vuosi oli ensimmäinen hallitustyön ammattilaisena ja lisäksi tein joitakin omistajastrategioihin ja muuhun konsultaatioon liittyviä projekteja.

Vuosi 2020 oli varmasti kaikilla aivan erilainen kuin oli suunniteltu. Alku oli korskea ja nousukauden värittämä, vaikka talous taisi jo viilentyä vuoden 2019 neljänneksellä. Maaliskuun alussa saivat kaikki hallitukset ryhtyä navigoimaan aivan uudenlaisessa ympäristössä. Varmasti harvalla oli kokemusta työolojen ja terveyden turvaamisesta näin rajussa kontekstissa.

Vuoden 2020 hallitusilmiöksi nostaisin skenaario -ajattelun. Sitä varmasti lähes jokainen joutui harjoittamaan lähtökohdista riippumatta. Kriisin kesto, vaikutukset, heijatus liiketoimintaan ja talouden näkymät saivat jokaisen miettimään ja toivottavasti myös kuvaamaan ja kirjaamaan vaihtoehtoja.

Toivottavasti tästä skenaario -ajattelun ajasta jää pysyvästi hallituksiin idea huomisen luotaamisesta erilaisten vaihtoehtoisten polkujen avulla ja siihen liittyvän osaamisen vahvistaminen.

Tuleva kausi alkaa edellistä sumuisempana. Harva pystynee sanomaan 2021 suunnasta ja mahdollisuuksista. Paljon puhutaan kriisin jälkeisestä helpotuksen aiheuttamasta kasvupyrähdyksestä, toiset manaavat pitkän seisokin tarttuvan talouden pysyvästi. Fiksu omistaja ja hallitus varautuu tietenkin molempiin vaihtoehtoihin. Itse olen tarjonnut työkaluksi liiketoiminnan jatkuvaa virtualisointia. Kasvetaan, kevennetään ja tehostetaan oppimisprosessia hyödyntämällä. Vuoden 2021 kierrosajat, tulokset ja sijoitukset tulisivat olla parempia aivan jokaisella. Tai ainakin sellaiseen skenaarioon olisi eväät rakennettava.

Mitä itse opin ensimmäisenä vuotena lähes puhtaassa hallitustyössä? Useammassa hallituksessa palveleminen nopeuttaa oppimista, eri tilanteiden ristiin peilaaminen synnyttää uusia ajatuksia ja ihminen on yhä edelleen kaiken hyvän ja pahan alku. Kevät oli raskas ja väsy iski elokuussa, mutta syksyä kohti on kirkastunut. Hyvä tunnelma kätellä päättyvät tehtävät ja uudet alkavat. Tuleva vuosi on toivoa täynnä.

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.