Johtaminen on viestintää

11.11.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Johtaminen on viestintää

Mitä johtaminen on?

Jos moderni johtaminen on tekijöiden työn sparraamista ja sparraus puhumista, onko johtaminen siis viestimistä?

Modernista johtamisesta löytyy yhtä monta näkökulmaa kuin johtajaakin. Johtaminen on ainakin suunnittelua, organisoimista, johtamista ja kontrollointia. Jonkun mielestä johtajan on tehtävä itsensä tarpeettomaksi. Aika erikoinen ajatus, että näkymätön johtaminen olisi paras tapa lopputuloksen kannalta.

Mitä johtaminen on? Oma ajatukseni lipuu kohti saumatonta yhteistyötä mm. Omistajien, johdon, työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa. Yhteistyössä eri rooleissa tehdään tuloksia ja luodaan lisäarvoa. Tehtäviä on erilaisia, mutta jokainen toimii yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Mitä siis johtamiselta vaaditaan? Aikaa, malttia, kykyä, halua ja taitoja auttaa muita onnistumaan työssään. Aika vaativa homma saada toinen onnistumaan ammatissaan varsinkin jos ympäristö on jatkuvassa muutoksessa. 

Johtamisessa pitäisi ehkä alkaa yleisesti puhumaan johtajuudesta, olkoon se vaikka sitten se leadership. Johtajuus on sana, joka kuvaa yhteisössä tehtävää saumatonta yhteistyötä. Silti lopulta jonkin on oltava vastuussa tekemisestä ja tuloksista. Jaettu vastuu on aina vähän vaikea asia. Kyllä valtaa ja vastuuta voi jokaa, mutta jonkun on vastattava siitäkin. Sattuman varassa kulkeva laiva tulee kotiin vain pienellä todennäköisyydellä.

Tämä aika saattaa laukaista tarpeen vaihtaa johtamista ja johtajia. Ajan muuttuessa myös johtajien on muututtava. Totesin aiemmin Apinajohtajien ajan olevan ohi. Johtaminen tarvitsee keskustelevia, empaattisia ja ihmistä ymmärtäviä johtajia. Kova paikka ja valtava haaste varsinkin paineiden kasvaessa.

Muutostilanteissa yksittäisten ihmisten osaaminen ja kyky tuottaa tuloksia osana yhteisöä korostuu. Tarvitsemme osaajia jotka viestivät tekemisen uudelle tasolle. Tulosten muuttumiseen tarvitaan valtava määrä viestejä, vuorovaikutusta, tekemistä ja oppimista. Ehkä johtaminen on ennenkaikkea viestintää ja sitten myös sitä tekemistä. 

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Markus Raivio
2020-11-12 08:30:56

Kiitos että puhut enemmän yhteistyöstä ja viestinnästä kuin palvelevista johtajista. Se on raikkaampaa ja modernimpaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.