Digiajan hallitustyö

10.11.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Digiajan hallitustyö

On mukavaa käydä keskustelua hallitustyöskentelyn kehittämisestä ja uudistamisesta. Ajatukset jakaantuvat kuten muutoksissa kuuluukin. Kehityspuhetta tarvitaan kaikkialla, eikä omistajien osaamisen tai hyvän hallitustyön tulisi olla poikkeus. HHJ tekee hyvä työtä perustan luomisessa, Omistajat pohtivat ryhmässämme tuloksellisen tekemisen seuraavia askeleita.

Digiajan hallitustyö tarkoittaa minulle tekemisen perspektiivin kääntämistä eilisestä huomiseen tiedon avulla. Sen sijaan, että hallitus kokoontuu kuuntelemaan johtoa, keskustelemaan historiallisista tapahtumista ja tutustumaan raportointiin, tulisi hallituksesta rakentaa tilannehuone, jossa liiketoiminnan analytiikka on lähes reaaliaikaista, vuorovaikutus jatkuvaa ja kohtaamiset kehittämistä varten.

Mikään edellä mainituista ei millään tavalla vähennä tai poista hallituksen juridista roolia ja tehtäviä yhtiön ja sen johdon toiminnan valvojina. Kysymys on vain tiedon uudenlaisesta hyövyntämisestä osana arkea ja huomisen luotaamisesta eilisen muistelun sijaan. Ilmiö tunnetaan myös kirjainyhdistelmällä ATK.

On upeaa seurata miten muutospuheeseen reagoidaan. Osa pitää ajatusta älykkäästä hallitustyöstä turhana. Onhan parempi aina istua kasvotusten ja aikaakin on. Ei liiketoiminnassa niin kiire ole, ettei sen äärelle voisi istua märehtimäänkin. Sähköiset alustat ovat vaikeita ja virtuaalikohtaamiset utopiaa.

Samalla mietin, miten kohta jo kolmekymppiset, ikänsä globaaleilla pelialustoilla kielensä ja vaikuttamisensa oppineet miettivät liituraitojen mutinoita. Jos olet johtanut maailmanpaloa pelialustalla, niin varmaan se hallitustyökin saadaan hoidettua samankaltaisessa tilannehuoneessa.

Miksi muutospuhetta omistajien ja hallitusten osaamisesta ei synnytetä enempää?

Tätä asiaa olen kovasti pohtinut. Olen saapumassa lopputulokseen tyytymisestä. Omistajat, hallitukset ja johtajat ovat oppineet tyytymään vähempään. Sekin on riittänyt ja viinerissä on ahmittu riittävästi kaloreita pidempäänkin istuntoon. Miten käy kansakunnan ja huomisen jos omistajat ja heidän edustajat koko ajan tyytyvät olemassa olevaan ja haluavat vain hillityt ja hallitut vuodet työurien loppukilometreille?

Voi olla että puettava teknologia, virtuaalialustat ja tottumus teknologian hyödyntämiseen mullistavat ajatuksemme myös yritysten omistamisesta, rahoittamisesta, työstä ja johtamisesta kaikilla eri tasoilla. Teknologia auttaa keskittymään ihmiseen, hänen tarpeisiinsa, tukemiseen ja oppimiseen. Siksi myös toimintaa on kehitettävä ihmisten tarpeita ja osaamista pohtien. Miten luomme yhdessä enemmän ja parempaa aina vähemmällä rasituksella ja kulutuksella. Miten seuraava sykli onkin entistä kestävämpi ja miten saamme enemmän irti käytetystä rahasta, resursseista  ja operaatioista.

Vierivä kivi ei sammaloidu. Samalla tavalla omistajien, hallitusten ja johdon tulisi hakea positiivista kierrettä eikä yrittää pysäyttää aikaa kun tulos on kunnossa ja homma toimii. Jatkuvan kehittämisen kulttuuri on arvokas arvopohja, jossa ideana on aina tehdä parhaansa ja vielä vähän enemmän. Samaan arvopohjaan kuuluu myös vaatimus omistajaosaamisen ja hallitustyön jatkuvasta kehittämisestä.

Ehkäpä seuraavan strategiakierroksen vetäminen virtulisoituna ei olekaan loppujen lopuksi aivan utopinen juttu.

V

Lue Myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.