Hallitussparraaja – Board As A Service 2

31.10.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Hallitussparraaja – Board As A Service 2

Takana on taas tanakka viikko keskustelua omistajien kanssa, hallituksen kokouksia, neuvottelua sijoituksista ja oman polun pohdintaa tulevalle vuodelle 2021.

Kehittämämme digiajan hallitusohjausmalli eli leikkisästi BaaS ottaa ensiaskelia eri yrityksissä. Olemme kehitelleet sitä viime vuosina ja nyt tuntuu, että toimintatapa ottaa todella harppauksia.

Kaikki lähtee isosta kuvasta ja selkeästä strategiasta. Olympiadi on urheilijalle aina hyvä tavoite. Samoin yritys tarvitsee selkeän omistajastrategian, joka kertoo määräälisesti ja laadullisesti, mitä omistajat haluavat.

Omistajien tahtotila on syytä pukea strategiaksi, joka kertoo kuka, mitä, miten ja miksi asioista tehdään. Sinekit toimivat tässä hyvin, mutta usein strategia jää leijumaan arjen yläpuolelle. Tragedia on syytä jalkauttaa kehityshankkeiden ja projektien kautta tekemiseksi, joka lihallistaa tiekartan. Smalla on syytä pitää huolta, että strategiaa sanoitetaan yrityksen tarinaan aina myyntipuheisiin asti.

Kun tavoitteet on sovittu, tekemiselle on annettava tilaa, rauhaa ja tarvittaessa tukea. Työrauha on tärkeä asia sovittujen etappien keskellä. Silti hallitus tai sen jäsenet voivat olla aktiivisia eri hankkeissa ja kohtaamisissa, joissa erityisosaamista hyödynnetään. Tälläisiä voivat olla yrityksen tarinan, palkitsemisjärjestelmän, markkinoinnin tms. Kehittäminen, joissa hallituksen jäsenille voi olla erityistä annettavaa. Viinereitä ahmiva poliisipartio kadotkoon hallituskartoilta takaisin Hollywoodin komedioihin.

Suunnitelmallisuus ja ammattimainen tekeminen kulminoituu kohtaamisiin. Ne voivat tapahtua fyysisessä, sähköisessä tai tulevaisuudessa ehkäpä virtuaalisessa ympäristössä. Kohtaamisessa on keskeistä ihmisten valmistautuminen, tunnetila kokoukseen saapumisessa, yhteinen agendan ja sen käsittelyn valinta, sekä ajankäyttö eri aiheiden piireissä. Kaiken tuotetun datan yhdessä tankkaaminen taululta ei tuo lisäarvoa, vaan tärkeiden, epäselvien, hankalien ja päätöstä vaativien asioiden jalostaminen yhdessä. Tärkeintä kohtaamisessa on tunnistaa mikä on esittelyä, keskustelua, vuoropuhelua ja päätöksentekoa. Hyvässä systeemissä osallistujat tietävät jo ennakkoon, mikä on tärkeää juuri nyt ja mistä ollaan päättämässä. Ajatus siitä, että hallituksen agenda nousee osakeyhtiölaista tuntuu samalta kuin opetella liikennesääntöjä moottoritiellä. On pystyttävä luomaan arvoa arjessa ja tuloksissa.

Tulosten syntymiseen liittyy monta asiaa yhtäaikaisesti. Lopulta kysymys on kai siitä, tekevätkö eri osapuolet sovitut asiat ja saadaanko oikeat asiat aikaiseksi. Aika usein viitataan ulkopuolisiin syihin, muihin asioihin tai systeemiin. Lopulta, kuten urheilussakin tulostaulu ratkaisee ja kaikki muu on pelkkää tarinointia.

Kannattaako satsaus ammattimaiseen, suunnitelmalliseen ja välillä monimutkaiseltakin kuulostavan tekemiseen? Ajan kanssa aivan varmasti. Syntyy tyytäväisiä omistajia, johtajia ja hallituksen jäseniä tai tarve muutokselle. Tekemällä arjessa kaikkensa ja johtamalla mahdollisimman ammattitaitoisesti tunnistaa mahdollisuudet seuraavalle kehtysaskeleelle tai tarpeen muutoksille. Ilman toimivaa systeemiä, dataa ja yhteistä systeemiä asiat, tekemiset ja tulokset jäävät helposti toiveiden, puheiden ja yksittäisten ihmisten harteille.

Uskon omistajien, hallituksen ja johdon yhteistyön asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa tuottavan ajan kanssa huomattavasti oletuksia paremmat lopputulokset.

Lue Myös

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.