Vaikuttajat

03.10.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Vaikuttajat

Juttujani pidempään seuranneet tietävät, että olen tutkinut liiketoimintaa, vaikuttamista ja brändäämistä verkossa kaksi vuosikymmentä. Samalla olen opetellut luomaan sekä uusia brändejä että itselleni työtä pääosin verkon avulla.

Musiikki oli yksi ensimmäisistä digitalisoituneista liiketoiminnoista. Siksi artistien tapa hyödyntää verkkoa, verkostoja ja sosiaalista mediaa on pitkään toiminut merkkitikkuna arvon kasvattamiseksi verkon avulla. Elinvoimainen artisti löytää yleisönsä, ostajat, fanit ja markkinapaikat oman ja muiden intohimon elättämiseksi.

Käytännössä kaikki artistit ovat yrittäjiä tai vähintään ammatinharjoittajia. Heidän on luota b(r)ändi, tuotteita, jakelukanavat ja ansaintamallit. Markkinoinnin termein heille syntyy virtuaalinen ”sales funnel” tunnettuuden, yleisön, kiinnostaneiden ja ostavien kautta. Pitkä ura artistina perustuu kykyyn ylläpitää kiinnostusta, uusiutua ja myydä yhä uudelleen pakettia eri muodoissa, kanavissa ja tuotteina.

Suomessa artistibrändien välillä käydään veristä kilpailua medianäkyvyydestä, markkinointituesta, keikkapaikoista jne. Elämän mittainen ura on harvojen herkkua tuhansien haaveillessa pysyvästä asemasta artistien kermassa. Käytännössä artistin on oltava hyvä kaikilla eri osa-alueilla tai kyettävä formulakuskien kanssa rakentamaan unelman ympärille todella ammattimainen tiimi. Tällöin ammatinharjoittajasta kasvaa ensin yrittäjä ja yritysjohtaja, jonka toimiala sattuu olemaan yksi vaativimmista.

Olen inspiroitunut ja seurannut artistien luomia oppeja hyvin tuloksin. Olen jo pidempään saanut valita työni ja se on ollut alati haastavaa, kiinnostavaa ja kansainvälistä. Olen näennäisesti vapaa, mutta aina vastuussa jokaisesta kuukaudesta, palkasta ja uran suunnasta. Oma polttoaineeni on ollut väkevä sekoitus halua oppia, menestymisen nälkää ja kunnian himoa.

Jatkossa yhä useammassa ammatissa on mahdollista nousta huipulle erityisosaamisen huippuosaajana. Ruotsissa on jo kuulemma yleistä, että teknologian huippuosaajat ovat ammatinharjoittajia ja kilpailuttavat työn asiakkaita eri hankkeissa. Nälkäisimmät, rohkeimmat ja sitkeimmät tekevät mitä haluavat.

Yrittäjän leipä on aina työntekijän leipää pidemmässä puussa. On luotava kysyntä, jakelukanavat, toimitukset, yritys ja kehitys. Silti meistä monille se on ainoa tapa elää. Huipulle haluavien on syytä ymmärtää, että elinikäiseen uraan yltämiseen vaaditaan hyviä taitoja yrittäjänä, johtajana, ammattilaisena ja asiantuntijana.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.