Ihminen ensin

30.08.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Ihminen ensin

Erityisesti liiketoimintaa pohdittaessa kajahtaa usein kuuluville lausahdus ”missä ihminen.” Samoin kysymme itseltämme asiakaslähtöisyydestä, ja mikä asiakkaan roolissa käyttäytyvän ihmisen arvostus on.

Pidän ihmisasian irroittamista kokonaisuudesta hankalana. Omassa päässäni ei ole muuta kuin ihmisten välissä virtaavaa toimintaa. Ihminen itse on se, joka synnyttää arvoa, luo uutta ja aiheuttaa ongelmat. Missä ongelma, siellä ihminen.

Ehkä kysymys on siitä, ettei liiketoimintaa, yrityksiä ja omistajia pidetä inhimillisinä. Ikäänkuin ettei ihmisen etu korostu liiketoiminnassa tai jonkin ihmisryhmän etuja poljetaan oikein urakalla.

Oma kokemukseni on päinvastainen. Jokainen tuntemani omistaja on huolissaan ihmisistä, jokainen johtaja valvoo ihmisten takia. Kaikki liiketoiminta tähtää ihmisten parempaan toimintaan yhdessä.

Kysymys on varmasti semantiikasta. Haluamme nähdä tai kuulla sanan ihminen, asiakas, työntekijä jne. eri keskusteluissa. Omistaja, yhtiö, tulos ja yritys saavat olla epäselvää ja epäkiinnostavaa kunhan ihminen on mainittu.

Lopulta vika taitaakin olla omistajissa, johtajissa ja yrittäjissä. Meidän on opittava puhumaan liiketoiminnasta ihmislähtöisesti. Ihmisen on löydettävä itsensä yhtälöstä. Muuten korvat menevät lukkoon ja aivot pohtivat miksi ihmistä ei ole mainittu.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.