Omistaja on tilaaja

22.08.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistaja on tilaaja

Omistajan tulee aina tavoitella tilannetta, jossa hän tai he ovat tilaajan asemassa suhteessa yritykseen. Omistajan on luotava omat tavoitteensa omistaja-arvon kasvulle, yrityksen koolle, suunnalle ja kannattavuudelle.

Yrityksen hallitus ajaa yrityksen eikä pelkästään omistajan etua. Siksi hallitus ja johto tarvitsevat selkeän ajatuksen omistajan tahtotilasta. Omistajan strategia muodostaa hallitukselle tehtävän, johon synnytetään strategia, hallitustyöskentely ja tehtävään sopiva johto.

Aika moni omistaja mestaroi itse hallituksen puheenjohtajana, välillä jopa toimitusjohtajana. Ympärille muodostuu sinfoniaorkesteri hiljaa odottamaan (kapelli)mestarin ohjeita. Hallitus sykkii usein sen kapellimestarin tahtiin. Osaamaton omistaja sotkee itsensä johtamaa hallitusta ja välillä johtamistakin. 

On turha ihmetellä jos johto tai hallitus on passiivinen kun omistaja itse istuu kuskin paikalla.

Omistajilla, hallituksella ja johdolla on selvästi omat tehtävänsä. Lainaan taas formulatallin vertausta. Omistaja luo olosuhteet ja tavoitteet, hallitus luo suunnan ja toimintasuunnitelman yhdessä johdon kanssa. Johto ajaa tulokset ja yhdessä kehitetään tallin kilpailukykyä.

On ilo ja uskomattoman arvokas oppi puhua omistajien kanssa. Sama tarina toistuu usein eri yhteyksissä. Voi kunpa muutkin haluaisivat yritykseltä samoja asioita kuin omistaja. Jos itse ei halua tai pysty tekemään kaikkea, on palkattava osaajia johtamaan hallitusta, palvelemaan hallituksessa ja johtamaan yritystä. Omistan on ymmärrettävä koko arvoketjun dynamiikka. Tilaamalla tuloksia voi myös arvioida niitä.

Harva taikuri on itse pisteyttämässä omia taikojaan. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.