Kenen asia omistajuus on?

13.08.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Kenen asia omistajuus on?

Suomessa vallitsee lähes täydellinen yksimielisyys siitä, että omistajuus on omistajien asia. Omistajat itse alleviivaavat totuuden vaikenemalla asiasta tai käsittelemällä sitä suljettujen kabinettien lumoissa.

Tietysti omistajuus on omistajan taito, joka yhdistää johtamista, yrittämistä ja sijoittamista. Silti asiaa tarkemmin tutkiessa paljastuu, että osaava omistaja on ennen kaikkea asiakkaiden, yhteistyökumppanien ja yhteiskunnan intressi.

Osaavasta omistajuudesta syntyy erityisesti arvoa yritystoiminnan ulkopuolelle. Siksi kuka, miksi, miten yritystoiminta on omistettu muodostuu erinomaisen kiinnostavaksi.

Yksikään yritys ei työllistä, investoi, kasva tai saastuta ilman osaavaa omistajaa.

Omistajat mielletään usein julkisuudessa vapaiksi vallankäyttäjiksi. Olisi aika siirtyä kuvaamaan omistajia vastuunkantajina. Sitä edistäisi laajempi debatti omistajuudesta, avoin keskustelu osaamisen kehittämisestä ja omistajatarinoiden aktiivisempi jakaminen.

Omistaja on yhteiskunnan, yhteisön ja itsensä asialla. Se on reilu kädenojennus huolehtia ja kantaa riskiä toisten puolesta. Myös osaamista tulisi ymmärtää prosessina ja modernien työkalujen päälle rakentuvana yhteistyönä. Ei yksittäinen patruuna, johtaja tai yrittäjä pitkälle pötki.

Omistajuudesta pitää tehdä kaikkien suomalaisten yhteinen asia. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lauri Nousiainen
2020-08-13 10:23:37

Samaa mieltä, hyvä kun Ville avaat asiaa - liian pitkään on eletty uskossa, että mallit omistajuudessa tai taloudessa ylipäätään olisi "valmiit", ne ei ole - yksistään ilmastonmuutos vaatii uusia malleja/näkökulmia myös omistajuuteen, kuten talouteen yleisesti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.