Hulvaton hierarkia

06.07.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Hulvaton hierarkia

Mitä hyötyä on hierarkiasta? Kuvittelemme, että kerrosmainen työn organisointi tekee meistä tehokkaita, mitattavia ja toimivia. Ajatus on tuore kuin T-mallin Ford.

Ajattelemme, että johto johtaa ja asiantuntijat tekevät. Hallitus hallitsee ja ihmiset ahkeroivat omissa poteroissaan. Joskus jopa toimitilat rakennettiin pitkän käytävän varelle kuvaamaan organisaatiota. Kulmahuoneessa istui yksinäinen ovi kiinni tai auki ja vastuun takia johtavalle annettiin vähän enemmän ikkunoita. Vai olikohan idea toimistolla asuminen. 

Hierarkia aiheuttaa tarpeetonta ja typerää toimintaa arjessa. Kun työt jaetaan siiloihin, syntyy vastuun ohella myös muuri toimintojen välille. Myynti ei neuvo tuotekehitystä, eikä tuotekehitys osallistu markkinointiin. Hallituksen on tehtävä hallita eikä sillä ole asiaa yrityksen surkeaan markkinointiin. Mitä hyötyä on näin hulvattomasta hierarkiasta?

Hierarkian sijaan on synnytettävä yhteistä, yhtenäistä ja ymmärrettävää tietoa. Työt on rakennettava tilanteen, sovitun suunnan ja tarvittavien tehtävien mukaisesti. Tiedon avulla työtä ja tehtäviä voidaan jakaa myös yli yhtiö- ja organisaatiorajojen.

Kirjoitin vuosia sitten nollapalaverista. Järjestin silloin rohkeille työpajoja, joissa piirrettiin liiketoiminta organisoimalla se tämän päivän tietoon ja osaamiseen. Ihmeellisesti kuvat olivat aina hyvinkin erilaisia kuin vallitseva todellisuus.

Elämme murroksellista aikaa, olisiko sinullakin nollapalaverin paikka? 

Lue Myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.