Kuubalainen pasta

23.06.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kuubalainen pasta

Tiedätkö miltä maistuu kuubalainen pasta? En tiedä minäkään, ei taida tietää kukaan mukaan, eikä varsinkaan kuubalaiset. Käytin sanaparia kuvaamaan tilannetta, jossa pyritään päättämään tai tekemään jotain, mistä ei todellisuudessa ole riittävästi ymmärrystä.

Matkustin taannoin Kuubassa. Mietin miksi erityisesti länsimaalaiset ruokalajit olivat niin kummallisen makuisia. Lopulta havahduin ymmärtämään, etteivät kuubalaiset tiedä, miltä, pasta, pitsa tai purilainen maistuu. Eikä heillä ole samanlaisia raaka-aineita, mausteita eikä tottumuksia kuin meillä täällä Euroopassa. He valmistivat oikean näköisiä annoksia, joilla ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä alkuperäisten kanssa.

Hallitustyöskentely on otollinen ympäristö kuubalaisen pastan valmistamiseen. Henkilöt on valittu tehtävään, heille maksetaan siitä palkkaa ja keskusteleva ilmapiiri kannustaa ottamaan kantaa ja kommentoimaan asioitakin, josta ei ole mitään havaintoa. Vaarana on yleisviisastelu, omnipotenssi ja yleispätevyys. Hallitus päättää ja omassa mielessään ehkä oikeutettu päättämään asioista ilman riittävää osaamista asioista.

Hallitus on helppo, mutta huono paikka hölmöillä oikein huolella.

Miten välttää kuubalaisen pastan haaste? Riittävästi erilaisia hankkeita, ulkopuolisia ja osaamista yli rajojen. Jäsenten tulee olla tarkkoja oman ja yhteisen osaamisen laadusta ja välttää viisastelua asiasta, josta heillä ei ole aidosti kokemusta. On rohkeasti uskallettava sanoa, että emme tiedä, osaa tai ymmärrä riittävästi.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jari Vento
2020-06-23 13:01:32

Erinomainen analyysi ja johtopäätökset"hyvä veli"hallituksista. Joita Suomessa riittaa

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.