Järki ja tunteet

27.05.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Järki ja tunteet

Liiketoiminnassa halutaan laittaa järki ja tunteet vastakkain. Tunteita ja liiketoimintaa ei pidä sotkea. Hölmö ja kuolleena syntynyt ajatus. 

Jokainen meistä on tunteidensa vanki. Erityisesti he, jotka väittävät toimivansa järjellä ja järkevästi. Meistä jokainen rakastuu, ihastuu, tuntee ja välittää omalla tavallaan. Toinen moottoripyöristä, kolmas veneistä ja seitsemäs osakkaiden kauniista noususta.

Viestinnän johtamisessa ja rakentamisessa rationaalinen ajattelu korostuu. Laitetaan asiat, kieli ja rakenne kuntoon. Vältetään virheitä, eikä missään tapauksessa syylistytä asioiden myymiseen, paisutteluun eikä muuhunkaan tunteita herättäviin keinoihin. Asiat asioina.

Yritysarvon, brändien, palveluiden ja menestystarinoiden rakentumisessa tunteet korostuvat. Haluamme sijoittajien, työntekijöiden ja asiakkaiden rakastuvan tarinaan. Suosimme, ihailemme arvokkaita brändejä ja tarinoita, vaikka emme tietenkään liiketoimintaan halua tunteita sotkea.

Moni meistä haluaa nähdä maailman järkevänä. Vielä useampi haluaa nähdä yritystoiminnan ja asiakkaiden käyttäytymisen järkipohjaisena, rationaalisena prosessina. Vaikka kuvittelet olevasti poikkeuksellisen viisas, tämäkin kirjoitus herättää sinussa tunteita. Harmittaako? Oletko samaa mieltä. Ahmitko tekstiä? Vituttaako.

Turha kuvitella. Ihminen on tunteidensa vanki eikä asiat ole järkevästi vaikka se kuinka turvalliselta, järkevältä ja mukavalta ajatukselta tuntuisi.

Kirjoittaja hullaantuu ja hajoaa yritystoimintaan päivittäin.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.