Sinivalkoinen omistajuus

11.02.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Sinivalkoinen omistajuus

Miksi ihmeessä omistajuuskin ansaitsee oman keskustelunsa? Eikö tässä nyt tehdä asiaa tyhjästä irroittamalla yksi asia yritystoiminnan kokonaisuudesta.

Tälläiseen ajatukseen törmään aika ajoin. Kysymys on hyvä. Samalla voimme pohtia, miksi omistajuuden näkökulmasta puhutaan ja kirjoitetaan niin vähän. Eikö omistajuus ole tärkeä teema ja arvo yksilölle, yritykselle ja koko yhteiskunnalle?

Omaisuus, omistus, omistaja, omistajuus ja omistautuminen. Kielemme laittaa meidät heti koville pohtimaan saman kokonaisuuden eri tasoja ja merkitystä. Eikö kaikille löydy kuitenkin omat paikkansa pohtii moni. Varmasti, mutta omistajuuden kehittämisessä on kysymys tuoreesta näkökulmasta yritystoiminnan kehittämiseen sekä omistaja- ja yritysarvon kasvattamiseen. Ehkäpä oikeaksi kysymykseksi kasvaa, millaisen arvon ja tehtävän näemme omistajuudelle Suomessa?

Omistajuuden henkilökohtainen taso tarkoittaa omistautumista omistaja-arvon kehittämiselle ja kasvattamiselle. Tarvitsemme ihmisiä, jotka ottavat, sietävät ja kasvattavat riskiä toisten puolesta. Omistajuus on uhkapeliä, jonka onnistumisesta hyötyvät kaikki. Paras tapa vähentää, hallita ja ymmärtää riskiä on harjoitella, valmistautua, varautua ja yrittää tehdä kaikkensa arvon puolesta riskejä vastaan. Riskin palkka on tuotto ja sitä kautta omistaja-arvon kasvu.

Yritystoiminnassa omistajan tehtävä on luoda arvoa. Omistaja luo arvoa investoimalla, sijoittamalla ja kuluttamalla työtä, osaamista ja palveluita. Omistajan riskinotosta hyötyvät kaikki. Omistajat pyörittävät taloutta päättämällä suunnasta, joka kuluttaa, mutta tähtää uuden arvon luomiseen. Jokaisen yrityksen suunnasta, riskinotosta ja huomisesta päättävät viime kädessä sen omistajat. Hyvä omistajastrategia näyttäytyy yhtiössä liiketoiminnan suunnassa ja kaikessa arjen tekemisessä.

Yhteiskunta tarvitsee menestyviä omistajia. Suomalaiset omistajat mahdollistavat ottamalla riskejä ja osaamisellaan hyvinvoinnin jatkumisen ja kasvun. Yksikään omistaja tai yritys ei yritä huomista yksin. Jokainen omistaja on riippuvainen yrityksen asiakkaista, työntekijöistä, kumppaneista ja yhteiskunnan olosuhteista. Siksi omistajuus on myös yhteiskunnallinen asia ja sitä kautta yhteinen. Omistajuuden olosuhteista, arvosta, huomisesta ja menestymisestä voisi hyvin puhua ja pohtia yhtä paljon kuin työttömyyden eri muodoista. Omistajuus, kuten työttömyyskin, on yhteinen ja sinivalkoinen yhteiskunnallinen teema.

Mitä lisäarvoa syntyy arvon luonnin pohtimisesta omistajuuden näkökulmasta? Katsomalla yritystoimintaa omistajuuden näkökulmasta voimme luoda omistajuuden johtamisesta ja kehittämisestä ammattimaisen prosessin, ammatin, yhteistä osaamista, toimintamalleja, työkaluja ja vertaistukea. Avaamalla omistajuuden roolia ja arvoa luomme yhdessä arvostusta tärkeälle asialle. Suomi menestyy kun menestymme omistajina. Omistajuus ansaitsee oman näkökulmansa ja aiheen jatkuvan kehittämisen, koska se luo arvoa samaan aikaan yksilölle, yhteisöille ja koko Suomelle.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.