Kabinetin hinta

08.02.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kabinetin hinta

Suomessa(kin) on eletty pitkä historia vaikuttamalla kabinettien kautta. Vallankäytön malli on yksinkertainen. Pyritään päättämään, ketkä ovat vaikuttamassa tärkeisiin asioihin valitsemalla ihmisiä näennäisesti tärkeisiin tehtäviin ja kertomalla heille enemmän tietoa päätöksenteon tueksi. Sulkemalla ovet saadaan vallan tunne maksimoitua ja ihmiset kokemaan asiat ja vallankäyttö tärkeänä.

En osaa arvioida kuinka helppoa Suomessa on lobata läpi itselleen tärkeitä agendoja. Itselleni tulee mieleen, että vaikka asia olisi tärkeä, voi päätösten tekijöillä olla miljoona muutakin asiaa kuten äänestäjät, rahoittajat ja muut etujärjestöt mielessä. Saattaa olla, ettei yksittäinen karvalakkivaltuuskunta nouse asiaansa isommaksi, vaikka toimintamalli kabinetissa tuntuukin oikealta.

Parempi tapa vaikuttaa asenteisiin, äänestäjiin ja päätöksiin olisi vaikuttaa kaiken aikaan kaikkialla ja avoimesti kaikissa kanavissa. Näin tapahtuu esimerkiksi hävittäjävalmistajien toimesta. He tekevät kansalle videoita, medioille juttuideoita, lobbaavat, neuvottelevat ja edistävät asiaansa kuin Nato Irakissa. Aivan kuten tähän aikaan ja ajatteluun kuuluukin.

Kabinettiajattelun hinta on se, että asioiden valmisteluun, käsittelyyn ja esittelyyn kuluu paljon aikaa suhteessa synnytetyn tiedon vaikutukseen. Kabinetista synnytetty pihinä muuttuu arjen mediamyrskyssä helposti mutinaksi tuulessa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.