Sukupolvenvaihdos

04.02.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Sukupolvenvaihdos

Milloin on oikea aika ryhtyä nuorentamaan yrityksen johtamista?

Sain pitkään tehdä töitä työryhmien nuorimpana. Minua kokeneempien vakuuttaminen opetti jäsentämään, perustelemaan ja myymään ideoita huolella. Sain yrittää, ideoida ja ajatella minua enemmän nähneiden joukossa. Ajattelumallien ja maailmojen haaste oli aina läsnä.

Viime aikoina olen pelottavan usein edustanut kokemusta tai ollut jopa huoneen kokenein. Kiitävi aika, vierähtävi vuodet … Olen myös ollut mukana pohtimassa yrityksen sukupolvenvaihdosta tai nuorennusleikkausta.

Parikymmentä vuotta takana ja mittarissa yli neljäkymmentä. Nyt minusta tuntuu, että ikäluokkamme osaa olla aidosti vastuullinen. En tiedä olisimmeko osanneet olla kymmenen vuotta sitten. Olisi voinut tulla isompiakin virheitä. Mutta kysymys ei olekaan numeroista, vaan motivaatiosta, substanssista, näkemyksestä ja uusiutumisesta.

Eli onko ihmisellä vielä uutta annettavaa ja jaksaako rapata uutta ajasta riippumatta?

Ei ikä tai kokemus ratkaise. Asenne ja jaksaminen ratkaisevat. Työhön pitäisi aina tulla innostuneena, vähintääkin motivoituneena ja jaksaa painaa pakkasesta tai tuulesta riippumatta. Eniten saavuttavat menettävät motivaation nopeimmin. Heillä pitäisikin olla varaa palkata nuorempia ja nälkäisempiä tilalle. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka eivät vielä ole saavuttaneet, saaneet ja päteneet haluamallaan tavalla. He ovat käyttämätön voimavara, he ovat ihmisiä, jotka herättävät kokeneemmatkin.

Liian usein nojaamme pelkkään kokemukseen. Turhan usein hallitus täytetään ihmisillä, joilla ei ole enää kykyä uudistaa tai uusiutua. Kokemusta tulisi ruokkia nuorella vimmalla, tahtotilalla, nälällä ja voimalla. Tasapaino näkemyksen ja kokemuksen välillä tuottanee jatkuvuuden ja menestystäkin. Ei sukupolvea tarvi vaihtaa. Sitä on vain täydennettävä huomisen mestareilla. Nuorta verta mukaan mahdollisimman aikaisin, mutta tekemään omat oppinsa ja kasvamaan mukana.

Joku meistä on valmis mökille kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Toinen ei saa tarpeeksi koskaan. Fiksuimmat tekevät tilaa kun virtaa vielä on. Dinosaurusten tulisi antaa murista omilla areenoillaan.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.