Omistajan prosessi

24.11.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajan prosessi

Miten omistaja luo arvoa yhtiön arjessa?

Suomalaisissa yrityksissä omistajan tahtotila, tavoitteet ja tulevaisuus on usein jäsentymätön. Turhan moni omistaja ohjaa ”lisää vähemmällä” eli juoskaapa vielä lujempaa kuin kuluvana vuonna. Pahimmat päätyvät haluamaan ”innovaatioita” ja samoja vanhoja tuloksia samaan aikaan.

Ammattimainen omistajaprosessi luo yhteistä arvoa.

Hyvä omistajuuden johtamisen horisontti voisi olla viisi vuotta, strategiakausi kolme ja toiminnan suunnittelu yksi vuosi. Omistajaprosessin tehtävä on luodata omistajien tahtotilaa, arvon muodostusta ja muutoksia omistusten portfoliossa. Omistajien tulisi luoda oma tahtotilansa hyvissä ajoin ennen strategiaprosessia ja tulevaa vuosisuunnittelua budjetointineen.

Vain huolella suunniteltu tahtotila voi muuttua osaamiseksi, resursseiksi sekä toiminnaksi.

Käytämme omistajuuden johtamisessa usein formuloiden retoriikkaa. Omistaja Daimler luo mersun tiimille kisalisenssit, investoi osaamiseen ja valitsee tallipäällikön. Tiimin avainhenkilöt resursoivat oikean osaamisen, avainhenkilöt sekä strategian. Toiminnan suunnittelussa jokaisella on oma paikkansa yhteisessä joukkueessa. Tiimillä on yksi ja yhteinen data, suunta, tekeminen ja tulokset. Hyvästä onnistumisesta hyötyy koko joukkue. Arvon kehittyminen luo turvaa tulevaisuudelle, synnyttää uusia mahdollisuuksia ja luo parempaa huomista koko Suomelle.

Teimme taannoin ensimmäisen ”mestariomistaja” -simulaation.

Lopputuloksena syntyi lähes kymmenen strategista päätösta puolessa päivässä. Profiloimme omistajien tehtäviä, uudistimme hallitustyön tavoitteita, paransimme konsernin johtoryhmän työskentelyä ja teimme useita omistaja-arvon kasvuun tähtääviä uudistuksia. Samalla syntyi ajatus omistajan prosessin integroimisesta merkittäväksi osaksi yrityksen arkea. Omistaja ei sotkeudu itse tekemiseen, vaan luo toimintaympäristöä, jolla on mahdollisuus tehdä mestaruuksia.

Omistajuuden johtamisen ideologian, työkalujen ja vertaistuen kehittämisen työ jatkuu! 

V

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.