Ammattina omistaja

16.11.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Ammattina omistaja

Mutustelemme ajatusta omistajuudesta ammattina. Pahat mielet ajattelevat osinkoja nostavaa vapaamatkustajaa. Asiaan perehtyvät näkevät mahdollisuuden sekä merkittävän osan menestyvää liiketoimintaa.

Mitä on työ omistajana?

Omistajan työn tavoite on nostaa omistusten arvoa omistuksia ja omistajuutta jatkuvasti kehittämällä. Omistajan tehtävä on vaatia itseltään ja ympäristöltään alati parempia tuloksia. Vain hölmö omistaja jättää aktiivisen omistajuuden mahdollisuuden käyttämättä. Jos ei itse jaksa tai osaa, kannattaa omistajuuden johtamiseen hommata ammattiapua. Sitäkin on jatkossa varmasti enemmän saatavissa.

Mitkä ovat keskeisimmät osat omistajan ammattia?

  1. Jatkuva arvon kasvattaminen. Omistaja luo arvoa synnyttämällä mahdollisuuksia. Omistaja investoi, luo työpaikkoja, vaatii yhtiöltä kasvua ja tukee ympäristöä ja yhteiskuntaa maksamalla veroja.
  2. Omistaja ottaa riskiä. Omistaja sijoittaa aikaa, osaamista, rahaa ja resursseja arvon luomiseen ja jakamiseen meille kaikille. Ilman riskiä ei ole kasvua, tuloksia eikä arjen aherrusta inspiroivaa huomista.
  3. Omistaja ymmärtää toimintaympäristöä, huomista, trendejä ja tulevia muutoksia. Omistaja ei osaa investoida oikein eikä varautua muutoksiin ilman jatkuvaa panostusta toimintaympäristön muutosten ymmärtämiseen.
  4. Omistaja löytää oikeat ihmiset. Hyvä omistaja kehittää jatkuvasti joukkuetta urheilun tapaan ja etsii oikeat valmentajat, huoltajat, tekijät ja näkijät. Omistaja näkee huomisen aina mahdollisuutena parempaan pelaamiseen.
  5. Omistaja vaatii itseltään ja joukkueelta tuloksia. Omistaja ei ehkä sekaannu yrityksen arkeen, mutta vaikuttaa rakenteiden ja avainhenkilöiden kautta yrityksen agendaan. 

Kuka osaa Suomessa omistaa? Ensimmäisenä tulee mieleen Herlinit. He ovat humaaneja maajusseja, jotka sijoittavat sivistykseen ja maailman kehittämiseen. Omistajina he vaativat Koneelta ja Cargoteciltä jatkuvaa parannusta, eivät epäröi tehdä vaativia yrityskauppoja ja olla alalla maailman parhaita. Silmään pistää humaani ja inhimillinen näkemys maailmasta, elämästä ja maatalouden roolista osana ihmisen arkea. Hyvä omistajuus on ammatti, jossa omistajuudelta vaaditaan jatkuvasti enemmän, omistuksilta kehitystä ja omistajuudelta jatkuvaa parantamista.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.