Nepotismin hinta

12.11.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Nepotismin hinta

Laadukkaat keskustelut omistajien kanssa ovat saaneet minut pohtimaan nepotismin hyötyjä ja haittoja. Siis sukulaisten suosimista yritystoiminnassa.

Suomessa on paljon hienoja perheyrityksiä. Suuri osa niistä osaa olla perheomisteisia, totaalisen ja selkiytymättömän perheyritys -sekamelskan sijaan. Osaaminen kasvaa koko ajan, mutta aina kun sukulaissuhde, vastuu, valta ja yritystoiminta kohtaavat, syntyy vaaran paikkoja.

Millaista roolia perhesuhteet näyttelevät yritystoiminnassa?

Omistajuus tulee usein annettuna, mutta oikeuttaako omistajuus vastuuseen hallituksessa, johdossa tai yrityksen arjessa? Syntyykö tai kasvaako sukulainen jostain syystä paremmaksi toimijaksi yritystoiminnassa. 

Pidän perheyrityksistä ja olen saanut kunnian toimia useiden kanssa. Useimmat pystyvät hyödyntämään perheomisteisuuden hyveitä, sitoutumista, venymistä ja pitkäjänteisyyttä yritystoiminnan kehittämisessä. Joissakin yrityksen, henkilöiden ja tekemisen haasteet kasvavat eri suuntiin. ”Nothing kills like success” tai kuten ”Ahot” sanovat ”Mikään ei pelasta menestyvää yritystä.”

Nepotismi toimii ja on hyödyllistä, jos sukulaisille asetetaan samat vaatimukset kaikilla tasoilla kuin kaikille muillekin. Omistajina, hallituksen jäseninä, johtajina ja työntekijöinä. Vaatimuksista poikkeava henkilö osoittaa omistajakulttuurin heikkouden. Huonompaakin voi tehdä, jos sattuu olemaan omistaja. Miksi kukaan muukaan venyisi, jos vaatimukset ovat erilaiset hallituksen tai yhtiön eri toimijoille. Pahimmillaan nepotismin hinnaksi muodostuu jaloillaan äänestävät työntekijät.

Perheyrityksillä on maine huonosta johtamisesta. Eli yrittäjätarinoista, joista yrityskulttuurin ja johtamisen rakenteeet eivät ole kehittyneet ajan ja yhtiön mukana. Mainetta voi muuttaa tekemästä omistajuudesta näkyvää, vastuullista, kehittyvää ja arvokas osa yrityksen arkea. Mitä hyötyä on omistajista on aina hyvä kysymys.

Laittamalla yrityksen työntekijät, kumppanit, johtajat, hallituksen ja omistajat samalle tasolle yhteiseen joukkueeseen saadaan hyviä tuloksia eli sitoutuneita ihmisiä, samaan suuntaan työstäviä ryhmiä ja yhdessä tuloksia tekeviä joukkueita. Nepotismi toimii kunhan sukulaiset loistava joukkueen parhaina työmyyrinä tavoitteista riippumatta.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.