EVA – Puuttuva linkki?

07.11.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

EVA – Puuttuva linkki?

Keskustelimme taannoin Facebookin ”Omistajat .org” -ryhmässä yrityksen tärkeimmästä tunnusluvusta. 

Moni laittoi ensimmäiseksi yrityksen kassavirran. Ymmärrettävää, koska kassaan virtaava raha on yrityksen ”elämänlanka” Perustellusti kassavirta kertyy liikevaihdoksi ja sitä kautta myös taseeseen yrityksen varallisuudeksi.

Itse olen pitkään tykännyt taseesta. Siis yrityksen varallisuudesta, iskukyvystä ja kirjatusta arvosta. Se on pitkäjänteisen työn tulos ja mahdollisuus laittaa ”tase töihin” lainan yms. Investointien avulla.

Mitä edellisistä puuttuu? Yrityksen tekemä arvokas työ maineen, brändin, yrityskulttuurin ja ekosysteemin sisällä. Yritys voi toki arvottaa brändinsä, mutta ainakin listaamattomissa yrityksissä se tuntuu turhalta.

Mikä mittari kuvaisi aineettoman arvon ja linkittäisi kassavirran, liikevaihdon, tuloksen ja taseen yrityksen arvoa kasvattavaksi. Yksi vastaus voisi olla EVA eli economic value added. Se kertoo kuinka paljon yritys luo arvoa yli omien tavoitteiden.

Tämä ajatus sisältää tietysti ajatuksen, että yrityksen satsaukset aineettomiin asioihin muodostavat arvoa ja yritys kasvaa, kehittyy ja tuottaa odotuksia paremmin. Näin on varmasti käynyt ainakin Frameryssä, Supercellissä, Mehiläisessä jne.

Voisiko EVA:a tarkastella 3-5 vuoden aikajaksolla? Eli pureeko yrityksen johtaminen, investoinnit ja kollektiivinen oppiminen? Itse pidän ajatuksesta kovasti. Tietysti jos omistajuus perustuu perinteiseen tyytymiseen näyttää EVAkin ”nollaa.” 

Ajatuksia?

V

ps. Salkunrakentajien näppärä artikkeli EVAsta. https://www.salkunrakentaja.fi/2012/08/osakkeen-arvonmaaritys-taloudellinen-lisaarvon-eva-avulla/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.