Osaava omistaja

03.11.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Osaava omistaja

Kaverini ja Omistajien keskeinen taustahahmo ”Kalle“ kertoi erinomaisen tarinan omistajuudesta.

Vähän isomman kaupan K-kauppias tulee joka aamu kustannuspaikalleen tasan kello kuusi. Kaupan takaovelta katsottuna käsissä on nopeasti kehittyvä kasvuyritys. Kassassa on puoli miljoonaa, sijoituksia, kauppa kasvaa lähes kymmenen prosenttia ja kasvua hakeva kehitystyö on jatkuvaa.

Kauppias ei itse edes ajattele olevansa omistaja tai yrittäjä. Hän on kauppiaana Keskolla. Silti hänen käsissään on kaikki omistajan mahdollisuudet ja haasteet. Miten omistaa, kehittää, investoida ja sijoittaa yrityksen tuottoja.

Suomesta ei löydy yhtään kirjaa, opasta tai julkaisua, miten kauppiaan kannattaisi johtaa omistustaan. Takaoven ja taseen kautta, omistajan näkökulman kehittäminen on lasten kengissä. Tarkoittaako se sitä, ettei kauppias ole kiinnostunut johtamisen työkaluista, vertaistuesta ja uusista mahdollisuuksista? En usko.

Tämä kapea esimerkki kertoo minusta hyvin, miten samaan aikaan suuresta asiasta ja mahdollisuudesta omistajuuden johtamisen kehittämisessä on kysymys. Osaamista ja ajattelua voisi jalostaa yrityksen koon, tilanteen ja omistajien toiveiden mukaisesti.

Jokaisen omistajan tulisi mallintaa oma omaisuutensa, portfolionsa ja katsoa eri omaisuusluokkien rooli ja tulevaisuus tekemisessä. 

Tase töihin, selkeä ote omaisuudesta ja omistaminen ammattimaiseksi. Pätee sekä pieneen, että isoon yrittäjään, sijoittajaan sekä kaikkii omistajiin.

V

Ps. Rakennamme Facebookissa “Omistajat .org” -verkostoa, joka kehittää yhdessä omistajuuden johtamisen sisältöjä, työkaluja ja osaamista. Tervetuloa mukaan!

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.