Johtamisen arvoketjut

23.10.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Johtamisen arvoketjut

Perinteinen tapa luoda lisää arvoa on mennä arvoketjussa eteenpäin. Yhdistää tuotteisiin palveluita tai tai laajentaa tarjoamaa synnyttämällä suurempia kokonaisuuksia. Digitalisaatio muokkaa arvoketjuja synnyttämällä tiedon avulla alustoja, markkinapaikkoja, jotka perustuvat laajaan tarjonnan ja kysynnän kohtauttamiseen. 

Miten digiaika muuttaa johtamisen arvoketjuja? Perinteinen tapa hallita osaamista on järjestää se alihankintaan, työntekijöille, kumppaneille, esimiehille, johtajille, hallitukseen ja lopulta omistajilla. Vanha tapa ajatella on ylhäältä alas tai alhaalta ylös asiasta riippuen. 

Uusi tapa tehdä ja ajatella on tuoda tiedon avulla kaikki samalle puolelle pöytää yhteiseen tekemiseen. Arvoketju muuttuu arvoverkostoksi, jossa tehdään yhteisiä tavoitteita saman jaetun ja reaaliaikaisin tiedon avulla. Kaikki osapuolet tekevät omat tehtävänsä osana jaettua suunnitelmaa. Verkosto mahdollistaa läpinäkyvän, jaetun ja ymmärrettävän arvoverkoston.

Oletko kuullut siilojen välisistä viestintäongelmista? Entäs vaikeuksista tehdä strategiasta kaikille yhteinen agenda? Tai näkymättömästä omistajasta tai johdosta? Nämä kaikki ovat johtamisen arvoketjuihin liittyviä ongelmia. Organisoimme yrityksiä ja niiden toimintoja kuin eläisimme keskiajalla. Ainoa tapa kertoa asioista on lähettää joku kertomaan viestiä eteenpäin. Kommunikaatio on satunnaista, epäselvää ja rajallista.

Analogisten prosessien vertaaminen digiajan alustoihin saa perinteisen johtamisen arvoketjun näyttämään antiikkiselta. Kuvasta puuttuu ainoastaan hallituksen hassut peruukit, sulkakynät ja kyntteliköt valaisemassa yhteistä tulevaisuutta. Valitettavasti tämä hierarkia, siilomaisuus, raporttien printtaaminen ja tiedän välittäminen kammioissa on vielä usean työnantajan arkea.

Digitalisaatio muuttaa yrityskulttuureja, johtamista, sen arvoketjuja ja toimintamalleja peruuttamattomalla tavalla. Suurin osa tarvittavista työkaluista on kaikkien saatavilla. Nyt tarvitaan muutosta hallituksissa, omistajissa ja arjen johtamisessa. Se onnistuu parhaiten päivittämällä yritysten omistajat ja hallitus digiaikaan. 

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Vesa Törölä
2019-10-30 08:19:36

Kiitos Ville nasevasta kirjoituksesta ilman turhia jaaritteluja. Tilanne, jonka kuvaat on todella tuttu ja päivittäin ilmenevä. Tarjosit minulle uuden näkökulman, joka nyt on täysin ilmeinen. Arvoverkosto oli minulle uusi termi ja käsitys, mikä antaa tuoreen mielikuvan paremmasta toimintamallista verrattuna arvoketjuajatteluun. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2019-11-05 09:33:25

Kiitos kommentista! Ilo huomata että ajatuksista on välillä hyötyä. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.