Omistajan rooli arjessa

29.09.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajan rooli arjessa

Kirjoitin taannoin luopumisesta. Se herätti useampia kommentoimaan oman roolin muutosta ja ”itsensä määrittelyn” haastetta.

Olen tavannut useita entisiä yrittäjiä, jotka ovat joko myyneet yrityksensä tai siirtyneet yrittäjästä omistajiksi. Kaikille muutosprosessi on ollut vaativa. Eräs ammattisijoittajaksi alkanut totesi, että meni kaksi vuotta tottua ajatukseen, ettei ole missään töissä.

Yrittäjästä omistajaksi perspektiivin pitäisi muuttua olennaisesti. ”Omistaja luo arvoa, hallitus huomista ja johtajat tulosta.” Omistajaksi siirtyvän yrittäjän pitäisi tunnistaa ero arjessa, päivässä, vuodessa, tuloksessa ja arvossa. Tämä tuntuu olevan erittäin vaikeaa.

Sama asia haastaa myös omistamisen ”alkemian.” Kun omistautuminen on asenne, hallitus aina prosessi ja johtaminen ammatti, miten nämä liitetään oikein yhteen, siten että tekeminen on synergistä, tuloksellista ja järkevää.

Omistajan rooli ei tunnu syntyvän, ennenkuin omistaja katoaa yhtiön arjesta. Vasta silloin toimiva johto saa täyden mandaatin ja vastuun johtaa yritystä. Eihän Nokiankaan omistajat istu yhtiön konttorissa? Miksi omistavan, entisen yrittäjän tulisi vaikuttaa yrityksen arjessa? Pahimmillaan yhtiön johtamisyhtälö ei toimi ollenkaan.

Yrittäjästä sijoittajaksi tai omistajaksi muuttaa ihmisen koko identiteetin. Yrittävä ajattelee yritystä ja sen asioita lähes aina. Sijoittajan horisontti on pitkälle eteenpäin, portfolion johtamista ja kehittämistä. Omistavan näkökulma on usein ”ikuinen” jos ajatusta myynnistä, sukupolven vaihtamisesta tai muusta ole mielessä. Tällöin myös vaikuttamisen aikavälin tulisi muuttua.

Olen tekemisissä omistajuuden johtamisen kehittämisessä, hallitustyöskentelyssä ja arjen johtamisessa. Huomaan itsekin ajattelevani yhä kuin yrittäjä. Identiteetin vaihtaminen ottaa aikansa. Tärkeintä on oivaltaa oma rooli ja sen arvo arjessa. Se onnistuu parhaiten kuvaamalla, mallintamalla, pohtimalla ja vaihtamalla ajatuksia aiheesta. Hyvä sparraus tekee päälle ihmeitä. 

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.