Miten teillä omistetaan?

24.09.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Miten teillä omistetaan?

Kysymys on muotoutunut huulilleni viime aikoina usein.

Laajemmin kysyttynä miten te johdatte ja kehitätte omistajuutta?

Hyvän omistajuuden tavoitteita voisi olla vaikkapa 1) Kasvattaa omistusten arvoa ja hyvinvointia 2) Synnyttää tehokkuutta, synergiaa ja yhteistä omistusluokkien välille 3) Turvata omistajuuden jatkuvuus ja kehittää kulttuuria.

Omistajuus on niin tärkeä asia, että se ajattelee oman systeemisen prosessinsa. Se ei tarkoita pelkästään vallitsevia rakenteita, prosesseja ja käytäntöjä, vaan paneutumista omistajuudesta huolehtimiseen ja kehittämiseen.

Menestyvä omistajuus voisi olla pelillistetty ja jaettu kokemus, joka tähtää ainakin omistajastrategian kirkastamiseen, roolien tarkentamiseen ja aiheen johtamiseen ammattimaisella tavalla. Hyvässä ”omistajapelissä” tehtävät, roolit, valta ja vastuu on selkeästi kirkastettu ja odotukset sekä tavoitteet kirjattu. Kuten kaikkien suunnitelmien kohdalla omistajastrategian keskeisimmät sisällöt tulisi olla kaikkien tiedossa. Voisiko omistajapelistä syntyä yhteinen sopimus, joka liitetään osaksi osakassopimusta?

Yritystoiminnan tarkkailut ”yhtöiden takaovilta” Tuntuu tuoreelta näkökulmalta. Kysymykset, kuten ”kuka vaatii yhtiöltä parasta mahdollista” Miten omistajuutta johdetaan, miten omistaja-arvoa kasvatetaan parhaiten ja miten koko joukkue saadaan pelaamaan samaan suuntaan kiinnostavat. Mielenkiintoisinta on rakentaa sisältöjä, työkaluja ja vertaistukea parempaan omistajuuteen.

Mitä ”omistajapeli” (ehkä vähän huono nimi) voisi olla käytännössä? Ehkä se voisi olla omistajien, hallitusten ja johdon yhteinen prosessi, jossa vuosittain pelataan valmiiksi uudet ja päivitetyt tavoitteet, toimintamallit ja roolit yhtiötöiminnan kehittämiselle. Ehkä se voisi olla vuosittainen lähtölaukaus strategiaprosesseille tai alkuvuoden iso pamaus uudelle vuodelle.

Tärkeintä olisi hahmottaa, kuinka arvokasta on tunnistaa, kuvata, mallintaa ja jakaa yhdessä kaikki omistajuuteen eniten vaikuttavat asiat omistajien, hallitusten ja työntekijöiden välillä.

V

Ps. Tunnistan kyllä, että ”omistajapeli” on ristiriitainen sana. En keksinyt nyt parempaa, keksitkö sinä?

Ps2 Lue myös: https://www.villetolvanen.com/2019/09/17/omistajan-tase-personal-portfolio-management/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.