Voiko omistajuutta parantaa palveluilla?

22.09.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Voiko omistajuutta parantaa palveluilla?

Aivan varmasti. Omistajuus, sen johtaminen ja kehittäminen on monimutkainen ja parhaimmillaan systeeminen asia. Omistajuudessa yhdistyy johtaminen, yrittäjyys, sijoittaminen ja edellisten osaaminen omistajuutena.

Pääomasijoittajat kertovat sijoittajille ja yrittäjille olevansa parempia omistajia. Ajatusmalli on kiistatta menestyvä. Mallin ostaminen tarkoittaa yrittäjille usein päätäntävallasta luopumista tai tiukkaa suuntaa yritykselle. Pääomasijoittaja on aina pätkäomistaja. Miten ”loputtomasti” omistaja voisi saada osaamisten omaan tilanteeseensa?

Ensimmäisenä omistajan tulisi oivaltaa, päättää ja kommunikoida onko hän pelkkä omistaja, sijoittaja, johtaja vai näitä kaikkia yhtä aikaa? Mikäli joku tai kaikki rooleista on käytössä, on jokaisen yrityksessä tiedettävä, mitä omistaja tekee, ei tee ja mitä odotuksia omistajalla on omistuksilleen.

Aika moni omistaja kaipaa apua omistajuuden johtamiseen. Tämä onnistuu tietenkin rakentamalla yhtiöön rakenteita ja systeemejä, jotka tekevät toiminnan suunnittelusta ja johtamisesta ammattimaisempaa, suunnitelmallisempaa ja toivottavasti myös tuloksellisempaa.

Ei omistajuuden kehittämiseen kannata käyttää lyhytaikaista konsulttia kuin hätätapauksessa. Jos konsultointi toimisi, olisivat konsultit työttömiä. Konsultti elää siitä, ettei potilas parane tai työmaa valmistu koskaan.  Silti konsultointia on hyvä käyttää apuna, alihankintana ja ulkoistuksina.

Jos omistaja haluaa olla vain, sijoittaja tai vähemmän mukana omaisuuden johtamisessa, on syytä palkata ammattiapua. Hyvä HPJ tai innokas apumies tuo omistajuuteen osaamista, yrittäjyyttä ja tulosvastuuta. Suomi on täynnä ihmisiä, joilla on hinkua auttaa omistajia yhtiön johtamisessa. Eri asia on kenellä, missä ja miten on oikeasti annettavaa omistajille.

Jos omistaja haluaa katsoa omistajuutta omistamisen kautta, eikä pelkästään yhtiön näkökulmasta, on asialle luotava oma prosessi. Se voi olla omistajien kokoontuminen, emoyhtiön hallitus tai löyhä advisor board, joka yhdessä luotaa omistajan visiota, tahtotilaa, johtamista ja omistajuuden kehittämistä. Jos asiat ovat systeemisiä ja hyvät työkalut käytössä, ei omistajuutta ja sen johtamista tarvitse jauhaa päivittäin, viikottain eikä edes kuukausittain. Avainkysymys on, miten muutoksiin reagoidaan ja mitä uusia mahdollisuuksia halutaan hyödyntää.

Omistajalla voisi hyvin olla ”uskottu henkilö” tai prosessi, joka sparraa omistajuuden johtamista ja kehittämistä yritystoiminnan yläpuolella. Kuten tänään Kauppalehdessä kirjoitettiin, vain omistajat luovat työtä, työpaikkoja ja uusia mahdollisuuksia. Siksi olisi hyvä varmistaa, että myös omistajille olisi tarjolla kaikki mahdollinen apu.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.