Kuka huolehtii yrityksen menestymisestä?

21.09.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Kuka huolehtii yrityksen menestymisestä?

Menestyvä ja vauras yritys on kaikkien etu. Vaurastuminen vaatii jatkuvaa työtä kustannusten, muutosten, johtamisen ja kasvun parissa. Kasvuryhmän sanoin kasvu on hyve, kuten kalastuskin, jota kannattaa harjoittaa, vaikka ei aina onnistuisikaan.

Kuka vaatii yritykseltä enemmän?

Onko se osaava omistaja, hyvä hallitus vai erinomainen johto? Vai kaikki yhdessä? Kirjoitin aiemmin omistajan taseesta, vaihtoehdoista ja suunnitelmallisesta omistusten johtamisesta. Kuka varmistaa, että omistajan ja yrityksen varat ovat parhaassa mahdollisessa käytössä? Paljon kysymyksiä, joiden vastaus on varmasti, että jokaisesta yrityksestä on löydyttävä rooli, jossa yritykseltä vaaditaan muutoksia ja menestystä.

Vaatiminen on ikävää. On vain niin paljon helpompaa tyytyä. Useassa paikassa on tullut esiin omistajien tapa tyytyä, tottua tiettyyn osinkovirtaan ja pitää yritystä tai sen asioita tyypillisenä. Hyvinvointi tappaa yrittämisen.

Suurin haaste on pysyä jatkuvasti nälkäisenä ja rohkeana, halata muutoksia hyvinä asioina ja korjata väkisinkin syntyviä virheitä. Sitä voisi kutsua hyväksi omistajuudeksi, ammattimaiseksi johtamiseksi ja erinomaiseksi yrittämiseksi.

Hyvinvointiin ei kuitenkaan tarvitse tyytyä. Eikä muutoksen tarvitse olla ikävää. On luotava systeemejä, rooleja ja vastuita, joissa vaatiminen huolehditaan ammattimaisesti. Se voi tapahtua omistajien kesken, hallituksessa tai johtoryhmässä. Tärkeintä on, että ymmärretään jatkuvan kehittämisen tarve, muutosten ennakointi ja osataan tunnistaa passiivisia alueita.

Hyvä omistaja ja johtaja ymmärtää sparrauksen tarpeen ja hyödyt, rakentaa kehitykselle prosessit ja ympärilleen oikeat ihmiset.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.