Omistajan tase – Personal portfolio management

17.09.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajan tase – Personal portfolio management

Eräs hyödyllinen tapa johtaa omistajuutta, omistamista ja omaisuutta on rakentaan omistajille oma tase. Ei siis yhtiölle, vaan omaisuudelle.

Jokaisella osaavalla omistajalla omistusten arvo kasvaa. Syntyy tilanne, jossa on pohdittava, tapahtuuko omistavan tahto parhaiten investoimalla yrityksessä, itse henkilönä vai sekä että. Samoin omaisuusluokkien valinta, keskinäiset suhteet jne. Ovat kiinnostavia ja vaikuttavat omistajuuden tulevaisuuteen.

Mallit ovat enemmän kuin tuttuja sijoittamisesta, mutta pitkäjänteisen omistajuuden kannalta asiaa katsotaan harvemmin. Omistajan ”tase” mittaa nettovarallisuutta ja omaisuusluokkien suhdetta. Samoin säästöaste, arvonnousut ja kustannukset näkyvät ja näyttävät roolinsa kokonaisuudessa.

Miksi omistajan tase kannattaa rakentaa?

Omistajan ”Tase” antaa kokonaiskuvan omaisuuden, velkojen ja varallisuuden suhteista. Omistajan taseen kautta omistajat voivat pohtia omistajuuden visiota, tulevaisuutta, strategiaa ja valintoja. Omistajan tase on myös oiva topa selkeyttää ja visualisoida tietoa. Arjessa ajatuksemme pyörivät kuin vaatteet pesukoneessa, joten omistajan tase on työkalu selkeyttää, organisoida ja johtaa omistuksia.

Olen jakanut omistajan taseajattelua muutamien omistajien kanssa viime aikoina. Vastaanotto on ollut hyvä ja innostunut. Omistajien lukumäärästä, kiinnostuksesta ja roolista riippuen omistajat voivat rakentaa oman taseensa yhdessä tai erikseen – siksi annoimme työkalulle työnimen private portfolio management.

Omistajan taseen ajatuksena ei ole tehdä omistajuudesta entistä monimutkaisempaa, vaan auttaa kehittämään ja johtamaan omistajuutta. Omistajan tase voi olla päivittäinen työkalu tai vuosittainen päivitysprosessi. Luonteva paikka käsitellä asiaa ja sen edistymistä voisi olla family council tai vastaava omistajien prosessi. 

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.