Milloin muutos alkaa?

08.09.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Milloin muutos alkaa?

Kuinka monen mielestä Suomi tarvitsee muutosta? Kyllä. Kuka haluaa olla ensimmäinen? No kuka? Kuka haluaa johtaa nämä ihmiset vaikean muutoksen läpi?

Puhumme muutoksesta. Eilen kirjoitin jopa muutosohjelmista, jotka tulisi korvata johtamisen muutoksella. Puhumme myös liikunnasta, ruokavaliosta, parisuhteesta, konmarituksesta ja elämästä. Puhe on hyvä. Puhe on teko. Puhe on asia, jonka tehtävä on välittää tietoa tulevasta toiminnasta. Puhe on lupa ryhtyä toimeen.

Tarvitsemme muutosta. Ymmärrämme, että muutos on välttämätön. Haluan olla osa muutosta. Milloin muutos alkaa? Alkaako se tätä tekstiä kirjoittaessa, vai välittömästi sen jälkeen kun olemme puhuneet asiasta. Huomenna, torstaina vai ensi vuonna? Vai onko puheen tarkoitus itse asiassa lupa olla muuttamatta asioita. ”Onhan tästä puhuttu.”

Oman mielen umpeutumat, saamattomuus, haluttomuus ja pelko paljastuvat vasta kun vieraasta asiasta tulee meille tekemisessä totta. Olemme kuin peura ajovaloissa muutoksen äärellä. Kangistumme uuden ja vaikean edessä. Muutos on ihmismielen vastaista. Sille ei löydy helppoa tietä eikä muistikuvaa aivoistamme. Miltä uusi tuoksuu? Emme tiedä, koska kokemus on uusi ja pelottava.

Miten käsitellä muutoksen käynnistämisen vaikeutta työyhteisössä? Yksittäistä selitystä ei liene ole. On puhuttava niin kauan, usein ja eri tavoilla, että vastaanottaja motivoituu muutoksen aloittamiseen. Olen usein todennut johtamisen olevan jankuttamista.

Ehkä muutosten käynnistäminen liittyy roolien, vastuiden ja viestin kirkastamiseen. Vaikka muutosten sijaan meidän pitäisi puhua parantamisesta, uusiutumisesta, uudistamisesta ja paremmista tuloksista, on syytä kertoa keneltä ja miksi muutosta odotetaan.

Kenen asia muutoksen vaatiminen on yhtiössä? Onko se omistajien, hallituksen, johdon vai kaikkien yhteinen asia? Oma pennin filosofiani lähtee aina tulevaisuuden, työn ja yhtiön jatkuvuuden turvaaminen. Johdamme muutosta ennen kuin se sen pakko ohjaa valintojamme.

Mitä jos aloittaisit tarvittavan muutoksen tänään tai viimeistään huomenna aamulla? Miksi menet huomenna töihin? Tekemään sitä mitä aina tehdään, vai sitä mitä tässä, nyt ja huomenna on saatava aikaiseksi?

Lue Myös: https://www.villetolvanen.com/2019/09/07/muutosjohtaminen-vai-johtamisen-muutos/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.