Muutosjohtaminen vai johtamisen muutos?

07.09.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Muutosjohtaminen vai johtamisen muutos?

Aikoinaan oli muodikasta puhua muutosjohtamisesta, change managementistä. Tehtiin hankkeita ja projekteja, joissa puhuttiin ja osittain kai synnytettiinkin muutosta. Vaikea laji kaiken kaikkiaan.

Olen itsekin saanut maistaa ja yrittää muutosta. Jotenkin tuntuu, että erillisen muutosjohtamisen sijaan kaikki johtaminen on muutosten tavoittelua, etsimistä ja korjaamista. Tyhmyyden määritelmä on hyvä.

Tehdään asiat kuten ennenkin, mutta odotetaan erilaisia lopputuloksia.

Aika moni päätyy päivittämään strategiaansa ”samat eväät, mutta paremmat tulokset” asentoon. Epäkohtiin halutaan ja toivotaan muutosta, mutta muutosjohtamisen sijaan olisi syytä pohtia johtamisen muutosta.

Se mitä fokusoit lisääntyy. Kun lautasella on vanhat ja uudet asiat, kummastakaan ei tahdo tulla kunnolla valmista. Nousukauden jälkeen kaikki kuluttavat liikaa, tekevät turhia asioita ja puuhastelevat turhuuksia. Muutosjohtamisen sijaan tarvitaan johtamisen muutosta, jossa asioita kirkastuvat, priorisoituvat ja vähäiset panostukset sijoitetaan sinne, missä niiltä on odotettavissa parhaat tulokset nyt ja pitkällä aikavälillä.

Ajatukseni muutoksesta ja sen johtamisesta ovat varmasti koventuneet matkan varrella. Vaikka syvästi uskon muutoksen mahdollisuuteen ja tulosten ikuiseen parantamiseen, on muutamat ”prinsiipit” urautuneet ajatteluuni. Tässäpä tärkeimmät.

  1. Aloita muutoksen johtaminen ennen kuin muutos johtaa sinua.
  2. Älä johda muutosta, vaan muuta johtamista.
  3. ”To change people you have to change people”
  4. Tee muutoksesta hyve. Jatkuva parantaminen, edistys, uudistus ja kehitys ovat paljon parempia sanoja kuin muutos.
  5. Lihaksenkin on mentävä rikki kasvaakseen. Älä epäröi muuttaa johtamista, suunta, organisoitumista ja vastuita ennenkuin löydät toimivan hyötysuhteen.

Muutoksen johtaminen on johtamisen muutosta, joka on osa johtamisen ammattitaitoa. Älä epäröi muuttaa ja muuttua ennen kuin muutos pakottaa sinut tekemään ei toivottuja muutoksia.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Tage Johansson
2019-09-07 14:51:45

Muuttuminen on jo evoluution kannalta ajateltuna välttämätöntä kaikkialla. Pysähtynyt tilanne purkautuu aina ennemmin tai myöhemmin muutoksena.

Jos muutoksen tarve pystytään näkemään ennakkoon pitäisi muutokseen aktiivisesti pyrkiä.

Neljäs teollinen vallankumous etenee, nk. kehittyvien talouksien taloudet ja elintaso kasvaa ihmisten paremman koulutuksen myötä, jolloin ilman muutoksia perinteisissä teollisuusmaissa nämä kehittyvät taloudet kurovat meidän etumatkan monella alueella kiinni. Jokainen silmät auki kulkeva tajuaa muutoksien tarpeet tälläkin hetkellä, ei vain ihmisen elintavoissa vaan myös esimerkiksi yhtiöiden johtamismallissa ja tavoitteiden asetannassa.

Mutta muuttuminen näyttää olevan kuitenkin erittäin vaikeaa ja herää kysymys miksi ja paineet muutoksiin vain kasvavat, josta populismin esiinmarssi on yksi ilmiö.

Erityisesti eurooppalaisissa yhtiöissä, suomalaiset yhtiöt aivan kärjessä tässä kohtaa, muutokset ovat vaikeita. Kukaan ei halua olla se itsensä tulilinjalle laittaja ja veneen keikuttaja, kukaan ei uskalla olla muutoksien esittäjä tai vaatija, koska sillä tavalla asettaa itsensä enemmistön vastapuoleksi ja saattaa joutua irtisanotuksi vain sen takia että on erilainen ja eri mieltä.

Ei luonnollisestikaan tarvitse olla kaikessa eri mieltä ja aina vastahankainen. Mutta ajattelematon ryhmäkonsensus ja usein sen takia ryhmätyhmyys ei lopulta pääty kenenkään eduksi. Toisaalta muutoksia vaativa ihminen on toivottoman edessä, jos oma asema ei anna mitään aseita muutoksien tekemiseen.

Muutosten vaatiminen ja tekeminen vaatisi rohkeutta. Rohkeutta muutokseen taas näkee äärimmäisen harvoin. Kaikkea toimintaa ohjaa tällä hetkellä jostakin syystä pelko - virheiden ja erilaisuuden pelko. Ja pelkäävät ihmiset eivät juurikaan tavoittele mitään muutoksia.

Miten olemme joutuneet tällaiseen pelkureiden ohjaamaan tilanteeseen?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2019-09-11 22:46:36

Hyvä kysymys! Perinteisesti suomalainen omistaja ja johto ei herää ennenkuin osuu tuulilasiin. Ehkä neljäs vallankumous on jonkinlainen samettivallankumous, jonka vaikutus huomataan vasta varsin myöhäisessä vaiheessa? V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.