Hyvä paha HPJ

05.09.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hyvä paha HPJ

Keskustelut omistajuuden johtamisesta täyttyvät upeista tarinoista suomalaisesta yrittäjyydestä ja osaamisesta. Usein kuulee myös kokemuksia kiiltokuvahallituksista, epäjärjestystä rakentavista kokovartaloyrittäjistä sekä omistajien, hallituksen ja johdon vallan ja vastuun epätasapainosta.

Mikä on hallituksen puheenjohtajan rooli omistajien, yhtiön ja asiakkaiden edun rakentamisessa?

Aika usein hallituksen puheenjohtajaksi päättyy aiheesta ja asiasta pätevin ja kokenein kandidaatti. Siis luonnostaan se, jolla on eniten kokemusta, aikaa ja kiinnostusta tehtävään. Pahat kielet puhuvat jäähdyttelijöistä ja uransa ehtoopuolella olevista emerituksista, jotka roikkuvat hallituksissa pysyäkseen mukana liike-elämässä.

MITÄ VALITAAN KUN YHTIÖN RUORIIN TARTTUU JÄÄHDYTTELIJÄ?

Ainakin oman näkemykseni mukaan meistä jokainen haluaa nauttia uransa ehtoovuosista. Elämän kuuluisi olla mukavaa ja vanheneminen hallittua. Ainakin itse haluan elää kuin Clint Eastwood elämäni viimeisen vuodet. Oman elämän tavoitteet, motiivit ja toimintamallit saattavat heijastua myös yhtiön ja sen hallituksen toimintaan. Kuka ”jäähdyttelevä” jaksaa johtaa vastatuuleen pärskivää kasvustrategiaa, aloittaa kivuliaita ja tarvittavia muutoksia ennen kuin on aivan pakko tai viedä yhtiötä aivan uudelle kurssille. Eikö se kuulosta aivan liian vaativalta?

Yksiselitteistä totuutta ei tietenkään ole. En minäkään antaisi päätöskentekoa kokonaan innokkaille milleniaaleille. En kyllä nojaisi huomiseen pelkän eilisen osaamisen ja ajattelun varaan. Miksi päädymme aina kysymään huomisesta eilisen tekijöiltä?Taitava omistaja ja hallitus löytävät HPJ:n joka ammattimaisesti sitoutuu omistajan tavoitteisiin, antaa riittävästi aikaa ja sitoutuu yhteisiin tavoitteisiin. Helpommin sanottu kuin tehty.

Ensimmäinen tehtävä on miettiä omistajuutta, hallitusta ja tekemistä kokonaisuutena ja pohtia sitten tavoitteet, roolit ja viimeisenä tekijät.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.