Hallitus on edullista konsultointia

01.09.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hallitus on edullista konsultointia

Hallitustyö on alihinnoiteltua konsultointia.

Hyvin sanottu. Arvoa ja arvokasta osaamista alennettuun hintaan. Sitä se on usein minustakin. Osallistumista, neuvontaa, ongelmien ratkaisua ja asioiden johtamista alennettuun hintaan. Tai ainakin halvemmalla kuin ostettuina palveluina. Eri asia on tietysti kannattaa konsultaatio kenellekään.

Lauseen sanoi ääneen teollinen ammattiomistaja. Hänellä on ymmärrystä siitä, että omistajan tehtävä on luoda hallitus, joka vie yhtiön arvoa eteenpäin ja tukee johdon toimintaa. Huonomminkin voisi olla. Aika moni omistaja valitsee yritykselle sopivan hallituksen pätevän sijaan.

Miten kukaan voisi tietää liiketoiminnasta enemmän kuin omistajat ja toimiva johto?

Ei ehkä tiedäkkään. Mutta tietää paljon muita asioita ja siitä, miten muut toimivat. Itse konsulttitaustasena olen nähnyt kymmeniä prosesseja, tuhansia tilanteita ja poiminut matkalla mukaan parhaita käytäntöjä. Ne yhdistetty omiin vahvuuksiin pitäisi synnyttää hyvää arvoa yhden hallitusammattilaisen verran.

Kuinka monen pörssiyhtiön hallituksen arvaat tuottavan lisäarvoa yritysarvon kasvattamiseen? 

En halua arvailla numeroita, mutta tiedän että tilaa ja kysyntää paremmalle huomiselle on roppakaupalla. Hallitusperinne ei mairittele huomisen haasteita.

Kaikesta omistajuuteen, johtamiseen ja arvon kasvattamiseen liittyvästä kannattaa väitellä, julkaista, jakaa ja synnyttää näkemyksiä mahdollisimman paljon.

Mitä enemmän asia on esillä, sitä useampi asiaa ajattelee, ja ryhtyy parantamaan omaansa. Tässä asiassa uskon lumipallojen synnyttävän jopa vyöryjä. Jatketaan siis yhdessä aiheen rakentamista. Huomenna Suomessa on parempia omistajia, ammattilaisia ja yrityksiä. Ja meillä kaikilla paremmat oltavat. 

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.