Omistajan oikeus

31.08.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajan oikeus

Joissakin yrityksissä on vallassa outo ja kummallinen ajatus omistajan oikeuksista. Siis omistajan oikeudesta tulla tai olla tulematta, tehdä tai olla tekemättä, osallistua tai olla osallistumatta mielensä mukaan. Omistaja muka päättää.

Omistaja kantaa vastuun kaikesta. Miten asiat voisivat onnistua, jos omistajan toimintaa on mahdotonta suunnitella, ennakoida, tietää tai kommentoida.

Eihän omistaja voi olla yrityksessä vapaaksi päästetty raketti, joka säntäilee, säätää ja suoltaa holtittomasti?

Suunnittelematon omistajuus on helposti yritykselle myrkyllistä. Heinäkuussa kirjoittamani kirjoitus myrkyllinen omistajuus herätti poikkeuksellisen paljon tunteita. En ajatellut sohaisevani minnekään, vaan pohtivani ääneen työelämän karikoita. Osui ja upposi niin omistajiin, kuin heidän uhreihinsa.

Työelämä on aika vaativaa. Suurin osa ihmisistä vain käy töissä. Odotamme työnantajalta turvaa, suunnitelmallista tekemistä ja tulevaisuutta. Haluamme hahmottaa omistajan, hallituksen, johdon ja työntekijöiden roolit. Selvä pelikirja vähentää stressiä, parantaa sitoutumista työhön ja ennen kaikkea tuottaa parempia tuloksia.

Jokaisen omistajan on johdettava omistuksiaan. Ei siis törttöiltävä yrityksen sisällä, vaan laitettava omistajuus kuntoon. Se tarkoittaa selkeää roolitusta kaikille sidosryhmille. Omistajankin on kerrottava missä roolissa yhtiön toiminnassa haluaa osallistua. Jokerikortteja ei arjessa jaeta. Kaikella vaikuttamisella paikkansa.

Hyvä omistaja osaa jäsentää rooleja, valita itselleen parhaan aseman ja johtaa organisaatiota arjessa. Vapaalippuja ei kannataja jaella omistajillekaan, jokaisessa tehtävässä on aina oltava hommaan parhaiten sopiva osaaja. Näin toteutuu omistajan oikeudet ja kaikkien yhteinen etu.

V

Lue myös: https://www.villetolvanen.com/2019/07/19/myrkyllinen-omistajuus/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.