Hallitus sparraa liiketoimintaa

26.08.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hallitus sparraa liiketoimintaa

Kuulin taannoin hallituksesta, jossa juhlavasti käytiin läpi edellisen kokouksen pöytäkirja, toimitusjohtajan katsaus, talousluvut ja muut esiin tulevat asiat. Kertoja piti koko prosessia ja hallituksen panosta olemattomana. Mikä meni pieleen perustehtävässä?

Yksi hallituksen tehtävistä on sparrata liiketoimintaa. Se ei tarkoita lukutaitoisille ihmisille numeroiden kertaamista, vaan toiminnan, tekemisen, osaamisen ja tulosten jatkuvaa kehittämistä. Parantuviin tuloksiin tarvitaan paljon muutakin kuin perinteisiä kokouksia. Hallitus tarvitsee työlistan keskeneräisistä hankkeista, projekteja yhdessä johdon kanssa, työpajoja asioiden edistämiseen sekä ulkopuolista osaamista täydentämään yrityksen tekemistä.

Miksi ihmeessä istuisimme muka hallituksessa pelkkään taustapeiliin tuijottamassa? Miten minkään hallituksen tarve voisi täyttyä perustehtävien suorittamisesta osakeyhtiölain mukaisesti. Kuka tyytyy hallitukseen tärkeimpään tehtävään pelkän toimitusjohtajan valitsemisessa.

Voi kuinka ajatus hallituksesta, sen arvosta ja tekemisestä kaipaa päivitystä useammassakin yrityksessä.

Hallituksia on yhtä monenlaisia kuin on yrityksiäkin. Fiksu omistaja luo hallituksesta aktiivisen arvoa kasvattavan ja yritystä auttavan prosessin. Laiska tyytyy hyvään ryhmätyöhön ja asioiden hoitumiseen.  Heikoin ei ymmärrä opiskella hyvän hallituksen arvoa omistamiselle ja hyötyä yhtiön tulevaisuudelle.

Käsillä on vuoden kiivain strategiakausi. Itsekin istun (=riehun) useammat strategiapäivät seuraavan kuukauden aikana. Niissä kylvetään tavoitteet, tehtävät ja hankkeet tulevalle budjetoinnille ja strategiakaudelle. Samalla on hyvä hetki päivittää hallituksen roolia ja asettaa sillekin omat tavoitteet rimaa tarkoituksella korottaen.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.