Parittelu

23.08.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Parittelu

Tiesitkö, että omistaminen on niin intiimi asia, että sen johtaminen, kehittäminen ja puhuminen ujostuttaa useimpia? Aika moni ajattelee, että jokaisen julkisivun alta löytyvät haasteet ja puutteet on parempi jättää jakamatta. Miten saada ”parhaat ihmiset bussiin” näin haastavassa asiassa?

Itse harrastan eräänlaista parittelua. Minulta kysytään kiinnostusta hallitustyöhön ja vastaan kyselyihin aina samalla tavalla. Olen kiinnostunut, jos olemme samaa mieltä yrityksen tulevaisuudesta, hallituksen roolista ja minulla on aidosti jotain annettavaa yrityksen arvon kasvattamiselle.

No miten sitten asiaa voi selvittää? Pyydän aina, että istumme omistajien tai heidän edustajiensa kanssa alas muutamaksi tunniksi tai jopa päiväksi keskutelemaan yrityksen mahdollisuuksista, haasteista ja tulevaisuudesta. Tapaamisessa esittelen omat näkemykseni ( joskus myös suoraviivaiset), kokemukseni, työkaluni ja oppini muista yhtiöistä. Mikäli ajatukset kohtaavat, sovimmey yhdessä pitkäjänteiseen yhteistyöhön tähtäävästä toimintamallista.

Mihin parittelua tarvitaan? Ennenkaikkea vähentämään riskejä ja parantamaan onnistumisen edellytyksiä. Totuus on aina paras strategia vaikeidenkin asioiden ja haasteiden äärellä. Siksi on hyvä ensin vähän riisua fasadeja, synnyttää luottamusta ja vaihtaa näkemyksiä omistajuudesta, johtamisesta ja yrityksen strategiasta.

On parempi paritella ensin, kuin kutsua sokkona vieraita ihmisiä esittämään hallitusta.

Tiimiytyminen ottaa aikansa ja työkalujen käyttö, yhteinen ajattelu ja tulokset paranevat ajan kanssa. Siksi hallituksen valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja käydä keskusteluja useampienkin henkilöiden kanssa. Ehkä valitsemisen ammattilaisetkin osaavat olla prosessissa apuna.  

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.