Miten hallitus tukee johtoa?

15.08.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Miten hallitus tukee johtoa?

Usein kuulee pelosta, ettei hallitus saisi olla liian operatiivinen. Tehdä johdon töitä tai sorkkia arjen haasteisiin. Ei saa tietenkään olla, mutta minusta isompi kysymys on miten hallitus voi aidosti tukea johdon toimintaa.

Kerran jossain puuhattiin kovasti hallitustyön itsearviointia. Ehdotin siihen kohdaksi ajatuksen ”mitä hyötyä hallituksesta on toimivalle johdolle.” Aina välillä kuulee toimivalta johdolta kauhutarinoita hallituksista, jotka arvostelevat kokousten tarjoilua (vaikka suosittelen satsaaman niihin, koska vatsasta onnellinen ryhmä on aina suopeampi kaikkiin asioihin 😉 ja saapuvat paikalle tenttaamaan toimaria ja viisastelemaan siitä, mitä kaikkea itse olisivat tekemässä.

Ajattele itseäsi johtana, jolle narisevat kaikki. Kuinka hienoa on saapua kulmahousuissa ja tukka kammattuna ”rehtorin kansliaan” kuulemaan miten yritystä pitäisi johtaa. Joku jääkiekossa on sanonut, että valmentajan ei tarvi opettaa jääkiekkoa, vaan yrittää vaikuttaa pelaajien korvien väliin pelin aikana.

Pahinta on hallitustyö, joka työllistää lisää toimivaa johtoa.

Ei hallituksen tehtävä ole nakittaa johtoa, keksiä projekteja ja vaatia parempia raportteja, vaan tuottaa kuvaa ja apua huomisesta, mahdollisuuksista, tilanteesta ja haasteista.

Miten hallitus voi aidosti auttaa toimivaa johtoa?

  1. Olemalla suunnitelmallinen, johdonmukainen, reilu ja osoittamalla kaikilla tavoilla peliä samassa joukkueessa hyvässä ja pahassa.
  2. Rakentamalla hallituksen ja johdon yhteistyölle saumattoman rajapinnan kommunikaatioon, raportointiin ja yhteistyöhon tilikauden aikana.
  3. Kysymällä johdolta, miten hallitus voi olla hyödyksi ja ottamalla johdolta hallituksen agendalle niitä asioita, johon johto tukea kaipaa.
  4. Käynnistämällä yhdessä hankkeita, jotka tukevat johdon työtä ja vievät pois painetta toimivalta johdolta. Hallitus ja johto voivat hyvin rakentaa yhteisiä kehityshankkeita ja teemoja, joissa toimitusjohtaja ei ole työstämässä mukana. Jokainen toimari on onnellinen kun syntyy uutta, johon ei tarvitse itse tehdä kaikkea.
  5. Kehittämällä jatkuvasti hallituksen työskentelyä ja yhteistyötä johdon kanssa. Tämä tarkoittaa jatkuvaa itsereflektointia, luottamuksellisia keskusteluja, rakentavaa agendaa ja hyviä kohtaamisia. On pystyttävä olemaan rakentava ja tuottamaan hyviä ajatuksia, vaikka ympäristö ja asiat olisivat vaikeita.

Olisi hienoa tietää missä kaikkialla toimivat Suomen parhaat hallitukset?

Voisivatko hallitukset avoimesti viestiä omista tavoistaan, kulttuurista, tavoitteista ja tekemisestä? Joitakin loistavia esimerkkejä olen nähnyt ja kokenut, mutta uskoisin, että vertaistuelle, parhaille tavoille, ideoinnille ja yhteiselle kehittämiselle olisi kutsumusta.

Millainen hallitus olisi parhaimillaan toimivan johdon mielestä?

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.