Tiimalasi

24.07.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tiimalasi

Kevään kirjoitukseni vallan ja vastuun tasapainosta yrityksissä herätti useita johtajia puhumaan kokemuksistaan ja aiheesta luottamuksellisesti. Aika moni kertasi huonoja kokemuksiaan tai kaipasi sparrausta oman ja yhtiön tilanteen parantamiseksi. Syntyi uusi agenda synnyttää johdolle parempia olosuhteita onnistua.

Pahimmillaan yritys on kuin tiimalasi, jonka kapeassa putkessa kaiken keskellä selviytyy toimitusjohtaja. Ajatus tuloksia yksin tuottavasta ja kaikkitietävästä johtajasta on tämän päivän liiketoiminnassa mahdoton. Tilanne, jossa ylin johtaja joutuu keskittymään johtamisen sijaan kaikkien toimintojen palojen sammuttamiseen tekee kehittämisestä ja tulosten parantamisesta mahdotonta. Pahimmillaan johtajan panoksen tuhoaa dominoiva omistaja tai hallitus, jonka jäsenet joko briljeeraavat toisilleen tai kokoontuvat keksimään tekemistä toimivalle johdolle.

Aika monessa yhtiössä toimari vastaa arjessa omistajille, hallitukselle, julkisuudelle, asiakkaille, työntekijöille ja kumppaneille. Näin ei tietenkään ole tarkoitettu, mutta moni suomalainen yritys muodostaa kulttuurin, jossa toimari lopulta vastaa vähän kaikesta. Sellainen operaatio on hukkaa ja hölmöä yrityksen omistajilta. Hyvän omistajuuden yhtiössä omistajille, hallituksella, sen puheenjohtajalla, toimarilla, johtoryhmällä ja jokaisella työntekijällä on oma selvä tehtävänsä, selkeät tavoitteet ja tuki oman työnsä onnistumiseen.

Toimittava toimari ei välttämättä viihdy hallituksessa

Toimitusjohtajan on helppo dominoida hallituksen agendaa päättämällä mitä raportoi ja mitä jättää kertomatta. Se luonnollisesti riippuu siitä, miten toimitusjohtaja kokee hallituksen käsittelevän eri tilanteita. Jos tiedossa on alentavaa viisastelua, lisätehtäviä arkeen tai epärelevanttia puuhastelua on toimintamalli selvä. Mitä vähemmällä vaivalla kahvit saadaan juotua ja asiat käsiteltyä, sitä vapaampi toimitusjohtaja on päättämään itse mitä yrityksessä pitäisi tehdä seuraavaksi. Yllättävän moni kokee hallituksen taakkana tai turhana jarruna arjen karkeloissa. Toimitusjohtajaa valvovat ja viisastuttavat hallituksen jäsenet eivät ole tilanteen tasalla, eikä sellaisesta tekemisestä synny omistajille mitään hyötyä.

Voiko johtaja odottaa saavansa hallitukselta ja omistajilta lisäarvoa?

Minulla on fantastisia ja surkeita kokemuksia yhteistyöstä yhtiöiden omistajien ja hallitusten kanssa. Paratiisin rakentaminen on täysin mahdollista, mutta se vaatii jokaiselta siihen osallistuvalta vahvan tunteen yhteisestä joukkueesta ja siitä, että kaveri rinnalle on toveri taistelussa eikä epäsuorasti haitta tai jopa vastapuolen edustaja. Menestyvän toiminnan rakentaminen ponnistaa pelikirjasta, jossa kaikille joukkueen jäsenille rakennetaan selkeä rooli yhtiön tulevaisuuteen.

Omistajuuden agendalla on valtavasti tilaa toiminnan parantamiseen

Agendan väkevyys on päässyt yllättämään minut lyhyessä ajassa. Apua ovat pyytäneet niin omistajat, toimivat hallitukset kuin johtajatkin. Toiveet vaihtelevat yksittäisistä puheenvuoroista, sparraamiseen, strategiapäivien fasilitointiin ja jopa kokonaisten hallitusten rakentamiseen. Erinomainen ja mielenkiintoinen syksy edessä. Tulee varmasti pysymään oppimiskäyrä korkeana.

Johdon, hallituksen ja omistajien yhteistyö herättää yllättävän paljon tunteita. Kokemukset ovat väkeviä ja vaihtelevat traumaattisista törmäyksistä analyyttiseen pohdiskeluun. Ainakin jälkimmäinen luo tilaa rakentavan omistajuuden ideologian synnyttämiselle. Edellinen kertoo siitä, että tilaa ja tarvetta on.

Yrityksissä on päästävä keinotekoisista vastakkainasetteluista ja superjohtajista systeemiseen tekemiseen ja ammattimaiseen omistajuuden kehittämiseen. Vain suunnitelmallisella ja osaavalla tekemisellä synnytetään kaikille parempia tuloksia. Vika ei voi olla johtajissa, hallituksessa tai omistajissa, vaan ratkaisuja on haettava pelikirjan parantamisesta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.