Omistaja-arvon kasvattaminen

23.06.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistaja-arvon kasvattaminen

On helppoa huutaa kasvua, kannattavuutta ja rohkeutta muuttaa toimintamalleja. Haastavampaa on löytää oikeasti hyviä ideoita yritysarvon jalostamiseen. Yritysarvon muotoilu vaatii aina etenemistä toimialan arvoketjussa tai uusien liiketoimintamallien liittämistä vanhaan toimintaan. Helpommin sanottu kuin tehty.

Pidempään toimineissa yrityksissä pidetään helposti kiinni siitä mitä osataan jo. Investoinnit pelottavat ja tuntuvat sijoitusten sijaan kustannuksilla. Varoittelijoita ja huonoja kokemuksia löytyy jokaisen lähipiiristä. Mistä ponnistaa halu ja rohkeus yrittää kasvattaa yrityksen arvoa?

Lähtökohtana on tietysti miksi omistamme osa omistajien strategiaa. Aika moni oppinut sanoo, että paikallaan seisova yritys menee taaksepäin ja kasvun hukannut organisaatio päätyy hautaan tai muiden omistamiseen. Silti muutos on sekä vaikeaa että vastenmielistä. Usein myös omassa päässä tuntuu siltä, että kaikki järkevä on jo yritetty.

Yritän aina pohtia arvoa arvoketjujen kautta. Mitä yrityksestä voisi tehdä tai miten se olisi arvokkaampi. Olen myös käynyt itseni kanssa taistelua omien yritysten ja sijoitusten mallista. Toimintaani voi hyvin peilata tyhmyyden määritelmää. Teen samoja asioita uudestaan, erilaisia tuloksia odotellen. Olen kroonikko konsulttiyritysten perustamisessa. Haluan aina eroon konsultoinnista, päätyen perustamaan uuden version konsultoinnista… (Marchitects / Darwin / Rome / Digitalist) …. Ehkä jonain päivänä opin minäkin!

Kaikissa yrityksissä, joissa olen aktiivisesti mukana hallituksessa, muokataan toimialaa, haetaan kasvua ja yritetään mennä arvoketjussa eteenpäin. Jotenkin itselleni se on niin normaalia, etten osaa sitä erityisenä pitää, vaikka tilastojen mukaan se on jopa harvinaista.

Esimerkkejä yritysmuotoilusta, jossa yhdistetään liiketoimintamalleja ja yritetään mennä arvoketjussa eteenpäin.

  1. Novita – Novitalla on iso oma asiakasyhteisö, jossa synnytetään ideoita, inspiraatiota ja yritetään myös myydä lankoja yms. Verkkokaupassa (hallitus)
  2. Moment Group – Synnytämme tuloksellisia kohtaamisia ulkoistamalla asiakaspalvelua ja kohtaamisia asiakkaan valitsemassa ajassa, paikassa ja kanavassa (HPJ)
  3. Digitalist – Yhdistää osaajia, osaamista ja yrityksiä tuomalla yhteen markkinointi-, muotoilu- ja teknologiaosaamista. Digitalist tuo yrityksille kokonaisia tiimejä synnyttämään uutta liiketoimintaa. (hallitus)
  4. Rakennusteho – Uusia konsepteja ja ajattelua rakentamiseen. Vähän vielä livenä mutta stay tuned! (VPJ)
  5. Plus yksi tai kaksi. Neuvottelen muutaman tahon kanssa vielä yhdestä tai kahdesta ”työmaasta.” Uskon että noin 5 on maksimi, jotta fokus, lisäarvo ja sitoutuminen onnistuvat.

Hyviä muita esimerkkejä on mm. Fredman Group (älykeittiöt), Kotipizza (Home of Brands) ja Taaleri (uudet, omat sijoitustuotteet). Hetken miettimällä listaa voisi kai jatkaa loputtomasti.

Täytyy pohtia, voisiko ”skaalautuvaa kasvua” kuvata jonkinlaisella työkalulla tai ajattelumallilla. Suurin työ on tietysti oivaltaa synergiat, synnyttää rohkeus kasvuun ja saada uusi tekeminen toimimaan vanhan rinnalla. Kaikki edellä mainittu vaatii tietysti omistajalta halua omistaa jatkossakin tai siirtää omistus seuraaville.

Yritysarvoa voi kasvattaa itse, laajentamalla omistuspohjaa tuomalla omistamisen ammattilaisia mukaan tai laajentamalla osaamista esimerkiksi aktiivisen hallitustyön kautta. Ihmiset joilla on yrittäjämäinen asenne, erityistä osaamista ja näyttöjä tuloksellisesta tekemistä tekevät yhdessä yrityksen osaajien kanssa haastavastakin tulevaisuudesta totta.

 

V

ps. On tietysti totta, että arvoa voi luoda myös myymällä samaa enemmän nykyisille tai uusille asiakkaille. Tunnustetaan! 🙂

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.