Hallitusammattilainen

01.06.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hallitusammattilainen

Hallituksen tehtävä on kouluttaa yritystä, eikä yrityksen hallitusta.

Mitä hyötyä hallituksesta ja millainen on tuottava hallitusammattilainen?

Suomessa puhutaan nyt paljon yritysten hallitusten roolista ja niiden arvosta. Olen itse pohtinut paljon, millaisia ihmisiä hallituksessa pitäisi olla, ja miten hallituksesta kasvaa tuottava osa yritystoimintaa. Pelkkä hallinnollinen kontrolli ja seuranta ei voi olla hallituksen tarkoitus. Kaiken liiketoiminnan tulee olla laillista ja siksi hyvä hallintotapa pelkkä viitekehitys tuottavalla hallitukselle.

Millainen on hyvä ja tuottava hallitusammattilainen?

Hyvä hallituksen jäsen on:

  1. Tuo lisäosaamista ja kokemusta yrityksen toimintaan. Omat vahvuuteni ovat strategia, digitalisaatio ja markkinointi (+johtamisjärjestelmät)
  2. Vain ihminen joka on aidosti kiinnostunut liiketoiminnasta ja sen ympäristöstä on tuottava. Siksi jokaisen hallituksen jäsenen tulisi olla kiinnostunut toimialasta, megatrendeistä ja kilpailutilanteesta. Yhtiön tehtävä ei ole kouluttaa hallitusta vaan hallituksen yhtiötä.
  3. Ilman sitoutumista, ajankäyttöä ja kaistaa ei tule lisäarvoa. Olen kuullut useista hallituksista, joiden ihmiset ovat liian kiireisiä tuottamaan arvoa osana yrityksen toimintaa. Kokouksissa piipahtelevat viisastelijat rikkovat enemmän kuin tuottavat yrityksille. Siksi myös kokouksissa on oltava riittävästi aikaa (3-8h) jotta niistä syntyy aitoja työpajoja.

Miten minä johdan tekemistäni omistajana, yrittäjänä, hallitusammattilaisena ja johtajana?

  1. Minulla on selkeä suunnitelma tälle ja tulevalle vuodelle. Suunnittelen jo vuotta 2020 ja mietin miten, missä ja kenen kanssa pystyn parhaiten tuottamaan lisäarvoa
  2. Minulla on selkeä mindmap (mindnode) omistuksista, sijoituksistani, tehtävistäni ja sidosryhmistäni. Mietin jatkuvasti miten kehitän omaa omistustani, mihin sijoitan ja millaisia sidosryhmiä haluan ekosysteemiini.
  3. Pyrin luomaan systeemiä ja työkaluja hallitustyöhön. Olen nyt 4 hallituksessa. Lähes kaikissa niissa tiimi keskustelee whatsapp-ryhmässä, hallituksen kokoukset on teemoitettu ja aikataulutettu koko vuodelle ja suunnittelemme ryhmänä hallituksen toimintaa eteenpäin. Aika monessa yhtiössä strategiakierros ajoittuu elokuulle, joten suunnitelmat niihin ovat täysillä käynnissä.

Oma ajatukseni on pystyä olemaan tuottava, tuottamaan lisäarvoa muille ja rakentaa systeemiä, jossa eri yritykset oppivat kauttani toisiltaan. Parhaat käytännöt, oivallukset ja opit on syytä jakaa salaisuuksia rikkomatta. Osa ekosysteemiä on tietysti myös tämä ryhmä omistajat.org johon peilaan omaa ja edustamani yhtiöiden ajatuksia.

Miten sinä rakennat, johdat ja tuota lisäarvoa hallituksessa?

 

V

 

Lue Myös:

https://www.villetolvanen.com/fi/2019/05/09/uskottu-mies/

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.