Mikä ihmeen omistaja?

30.05.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Mikä ihmeen omistaja?

Kipinä omistajuuden harjaamiselle syntyi omista hyvistä ja huonoista kokemuksista. Omistajuus Suomessa on niin harvinainen ja nuori asia, että ajattelin asian kaipaavan yhteistä kehittämistä. Mietin jopa, voisimmeko yhdessä päivittää ajatuksia omistajuudesta. Mikä ihmeen omistaja?

Sana omistaja synnyttää vieläkin outoja mielikuvia Suomessa. Moni tuntuu näkevän patruunan, yksinvaltiaan tai eristäytyneen perheen, joka elää leppoisaa elämää jossakin veroja ja töitä kierrellen. Julkisuus laittaa vieläkin ihmeellisellä tavalla omistajan, työnantajan ja kaikkien tekijöiden etuja vastakkain.

On täysin selvää, että kasvava omistaja-arvo on meidän kaikkien yhteinen ja jaettu etu.

Olen pohtinut paljon omistajuuden ja omistajan käsitettä viime aikoina. Pidän eniten ajatuksesta ”omistajuus on omistautumista.” Muoto sitten voikin olla lähes mitä tahansa. Joku omistautuu järjestötyölle, toinen yrittäjyydelle ja kolmas säästämiselle. Nämä kaikki ovat omistajuuden eli omistautumisen muotoja.

Moni meistä omistaa osakkeita, asunnon, yrityksen tai muuta omaisuutta. Ei omaisuuslaji määrittele omistautumista, eikä siten omistajilla voida ajatella niitä, jolla on kokonainen yritys tai työkone metsän reunassa. Ei maanomistaja voi olla omistajuuden ainoa määritelmä.

Olemme yhä torpparikansaa, jolla on vaatimaton osaaminen ja kokemus omistajuudesta. Harva oivaltaa, että omistusten kasvaessa, tarve osaamiselle kasvaa eksponentiaalisesti. Omistajuudesta tulee taito ja osalle meistä ammatti.

Omistusten arvon kasvaessa tarvitaan samanaikaisesti sijoittajan, yrittäjän, omistajan ja johtajan taitoja.

Menestyvä omistaja ammattilainen, joka pitää jatkuvasti huolta omasta osaamisesta. Se onnistuu parhaiten johtamis- ja joukkuepelitaitoja harjoittelemalla. Jokainen omistaja on oman elämänsä ”Jalonen” jonka taidot punnitaan matkan varrella monellakin eri tavalla.

Harva, jos kukaan meistä on samaan aikaan hyvä sijoittaja, yrittäjä, omistaja ja edellisten johtaja. Siksi omistajuutta on ymmärrettävä yhteisenä prosessina, jonka kehittämiseen jokaisella on oikeus omistautua.

Tervetuloa mukaan ”Omistajiin” – Suomi ansaitsee parempia omistajia. Mietitään yhdessä, miten tehdään Ruotsista pikkuveli tässäkin asiassa.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.