Omistaja päättää

29.05.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistaja päättää

Eikä päätä. Omistaja valitsee hyvän hallituksen, hallitus johdon ja toimii hyvässä yhteistyössä kaikkien kanssa. Vanhakantaisen omistaja omistaa, hallitus hallitsee ja johto johtaa ajattelun voi toimittaa lähimmälle kierrätysasemalle. Omistaja päättää yhdessä ja erikseen muiden kanssa.

Kokemukseni eniten johtamisongelmia yrityksissä syntyy, kun eri roolit ovat epäselviä, niitä ei ole yhdessä sovittu tai tekeminen ja päättäminen menevät arjessa sekaisin. Jokaiselle meille hieno mahdollisuus katsoa peiliin ja pohtia mitä voisimme tehdä yhdessä paremmin.

Moderni ajatus menestyksen synnyttämisestä lähtee yhdestä joukkueesta, yhteisestä suunnasta ja yhdessä tekemisessä. Ulvahdukset operatiivisesta hallituksesta tai takapenkiltä johtamisesta voidaan unohtaa, kun roolit ovat selvät ja rajoja kunnioitetaan.

Tahalliset tai tahattomat sekoilut eri rooleissa aiheuttavat aina pysyviä vaurioita. Palaan jälleen loistavaan Matti Laineman vallan tasapainoon. Ylipainossa päättävä johtaja tekee hallituksesta turhan ja ylivahva omistaja johdosta ja hallituksesta tarpeettoman.

Parhaat omistajat osaavat peluuttaa oikeita ihmisiä eri rooleissa yhteisellä matkalla.

Omistajan roolista on varmasti yhtä monta näkemystä kuin on yhtiöitä ja omistajiakin. Varmaa on vain, että jokaisesta yrityksestä löytyy epävarmuutta, parannettavaa ja parempi versio pelikirjasta seuraaviin haasteisiin. Juuri alati muuttuva toimintaympäristö tekee omistajuudesta dynaamisen prosessin, joka tulisi omaksua ajatuksena jatkuvasta oppimisesta ja kehittämisestä.

Onnistuva omistajuus ei sammaloidu, eikä pelkää kyseenalaistaa tai uudistaa omaa roolia, tekemistä ja johtamisen systeemiä arjessa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.