Omistaja, yrittäjä, sijoittaja vai johtaja?

16.05.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Omistaja, yrittäjä, sijoittaja vai johtaja?

Suomessa viritellään turhaan ihmeellisiä jännitteitä omistajien, hallituksen ja johdon välille. Aivan kuin arvon kasvattaminen ei olisi muutenkin riittävän haastavaa. Suomalaiset yritykset tunnetaan matalasta tuottavuudesta ja kasvuhaluttomuudesta.

Johtamisen käsitys kehittyy kaikkialla muualla paitsi omistajuuden kehittämisessä. Tavataan lakikirjasta ajatuksia yrityksen tarkoituksesta, hallituksen roolista ja toimitusjohtajan tehtävistä. Hallitus muka valvoo yhtiötä kuin kaksi mustapukuista muumiota Muppet Showssa. Missään muualla johtamisen idea ei enää perustu siihen, että minäpä tästä vierestä katson, kun sinä toimitusjohtaja saat tuloksia aikaiseksi.

Yrityksen arvon näkökulmasta yrityksen arvon muodostuksen etu on yhteinen.

Sijoittajat, omistajat, hallitus ja johto ovat YHTEISELLÄ asialla yhtenä joukkueena tekemässä yhdessä arvoa, eikä valvomassa toisiaan epämääräisessä hallintohäkkyrässä kolmiona yhtiön katolla. Tarvitaan joukkue, joka tunnistaa yhdessä olevansa ME ja yhteisellä missiolla. Vain sitä kautta omistajan arvomaailma ja arvostukset voivat välittyä brändinä ja lisäarvona asiakkaiden arjessa.

Suomessa on vielä ammattisijoittajia (pääomasijoittajat) jotka tekevät kaikkensa vastakkainasettelun lisäämiseksi muiden omistajien ja johdon kanssa. He istuvat espalla, korostavat omaa identiteettiään ja puhuvat itsestään omistajana. Fiksumpi voisi ottaa aktiivisen omistajan roolin yhtiön arvon kehittäjänä ja viestiä yrityksen lippis päässä ja yhtiön sähköpostilla. Ammattimaisenkin omistajan tulisi olla yksi meistä eikä rahaston edustaja. Ei ihme, kuinka usein omistajat ja varsinkin yrittäjät kiertävät koko Esplanadin kaukaa. Elämää on muuallakin.

Siilojen Suomessa tänään torstaina hallitusammattilaiset pitävät vuosikokoustaan yhtiön johtamisen ja arvon kehittämisestä, perheyritykset istuvat toisaalla samalla asialla ja pääomasijoittajillakin on omat siilonsa. Järjestöt tarvitaan ilmeisesti kaikille ja suljettuina jokaiselle erikseen. Silti osa porukasta on samaa kaikkialla. Ainakin tietoa voisi jakaa avoimesti ilman rajoja, vaikka toiminnalla olisikin omat rahoittajansa.

Oikeasti meillä kaikilla on vain erilaisia rooleja eri tilanteissa eri yrityksissä. Eri nimikkeet ovatkin rooleja samassa joukkueessa eikä hallinnollisia tehtäviä, joiden kautta johtaa valtaa ja hierarkiaa. Esimerkiksi omassa yrityksessäni Digitalistissa olen yrittäjä, omistaja, johtaja ja sijoittaja. Silti koen itseni ennen kaikkea digitalistiksi.

Maailma muuttuu tiedon avulla. Tietoa tarvitaan paremman maailman muuttamiseksi entistäkin paremmaksi. Tiedon vaihtamisen, ymmärtämisen ja osaamisen synnyttämisen puolesta on syytä taistella. Siksi myös siiloja, hallintorakenteita ja valtapöhöä on tarkasteltava kriittisin silmin.

Jos kaikkien tavoite on kirkkaasti ja selvästi yritysarvon kasvattaminen, ei joukkueeseen mahdu kuin samaan suuntaan pelaavia.

 

V

Lue Myös:

https://www.villetolvanen.com/fi/2019/05/30/mika-ihmeen-omistaja/

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.