Kuka on Omistaja?

05.04.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Kuka on Omistaja?

Pohdimme voiko omistajuutta parantaa ja kehittää tarjoamalla ajatuksia, osaamista, työkaluja ja vertaistukea. Samalla mietimme voisiko Omistajat.org olla yhteisö, alusta, yhdistys, yritys tai joku muu jaettu solmukohta arvon kasvattamiselle.

Jos yhteisön nimi on Omistajat.org, olisi syytä tietysti määritellä, mitä Omistajilla tarkoitetaan?

Suoraviivainen ja nopea vastaus on tietenkin yritysten osakkeita omistavat yhteisöt ja henkilöt. He ovat omistajia. Mutta kun pohditaan omistamista, omistajuutta ja sen kehittämistä, voisimme lausua esimerkiksi:

”Ihmiset, jotka joko omistavat yritysten osakkeita, tai toimivat omistajuutta edistävässä roolissa yhtiön omistajien mandaatilla.”

Silloin Omistaja.orgin kohderyhmässä olisivat ainakin omistajien lisäksi hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajat. Joku ehkä toteaisi myös koko henkilöstö, jotka ovat tosin sopimussuhteessa omistajien sijaan itse yritykseen. Omistajat päättävät hallituksesta, puheenjohtajasta ja sitä kautta yhtiön toimitusjohtajasta. Rajataanko vaikka näin?

Juuri tämä kolmikanta ja vallan (epä)tasapaino tekee omistajuuden kehittämisestä kiinnostavaa. Jos meidän kaikkien etu on entistäkin arvokkaammat yritykset, miten omistajien tulisi toimia yhtiön edustajien ja ulkopuolisten kanssa? Onko reilua ajatella, että se on omistajien asia? Onko oikein jättää omistaja yksin ja kuvitella heidän olevan kaikkivoipia lähinnä sen takia, että tulot muodostuvat palkan sijaan yhtiön onnistumisesta ja arvon kasvamisesta?

Hassua ajattelua. Hulluinta on seurata yritysten omistusta, johtamista ja kehittämistä pelkän lain kirjaimen tai hallinnollisten tehtävien mukaan. Nehän antavat pelkän juridisen lähtökohdan tekemisen ja määrittelevät omistajien ja yritysten suhdetta yhteiskuntaan. Pelkkä hallinnollinen hallitus on ajatuksena kuolleena syntynyt.

Jokaisen tulisi oivaltaa, että omistamisesta, johtamisesta ja yritystoiminnasta on aina olemassa parempi versio. Siksi asioita tulisi suunnitella järjestelmällisesti, kehittää jatkuvasti, kyseenalaistaa sopivasti ja pyrkiä tekemään aina tilanteeseen sopivien osaajien, kumppaneiden ja yhteisöjen kanssa.

Omistaminen ei ole olotila, vaan elinikäinen oppimismatka, jonka tavoitteena tulisi olla lähtökohtaa kaikille paremmat lopputulokset.

Philip Aminoffin sanoin ”omistaminen on omistautumista.” Upea kiteytys ja erinomaista työtä valitettavasti suljetussa perheyritysten liiton yhteisössä. On myös yrityksiä, jotka eivät ole perheiden omistuksessa. Myös heidän pitäisi saada nauttia tämän oivallisen yhteisön antimista.

Kuten huomaat, aihe inspiroi ja kiehtoo minua kovasti. Kiinnostavaksi sen tekee aiheen haastavuus ja se, että lopulta omistajien onnistuminen ratkaisee yritysten, asiakkaiden ja työntekijöiden kohtalon. Näin tärkeästä asiasta ei ole syytä vaieta, vaan pohtia kaikkia kehitysmahdollisuuksia. Se, tarvitaanko asian ympärille jonkinlaista julkista toimintaa jää nähtäväksi. Ainakin tiedon jakamisessa, jalostamisessa, haastamisessa ja törmäyttämisessä riittää töitä jokaiselle sukupolvelle.

 

V

Lue myös:

https://www.villetolvanen.com/fi/2019/01/13/mita-isommin-naet-sita-enemman-annat/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.