Omistaja! Yrityksesi on alusta.

24.03.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistaja! Yrityksesi on alusta.

Huolestuttavan moni yritys ajattelee, ettei digitalisaatio varsinaisesti muuta heidän liiketoimintaansa. Ovat väärässä. Äly, virtualisointi ja sähköiset prosessit luikertelevat taskujemme kautta kaikkeen mahdolliseen.

Hihkumme innoissamme internet-infrastruktuurin luomasta mahdollisuudesta alustatalouteen. Voimme luoda alustoiksi kutsuttuja ympäristöjä ja sähköistää erilaisia palveluita rekrytoinnista, viestinnän kautta markkinointiin, myyntiin ja asiakaspalveluun. Suuri osa prosesseista voidaan toteuttaa entistä tehokkaammin ja paremmin. Jokaisella yrityksellä on aito mahdollisuus muuttua asiakaslähtöiseksi.

Digitalisaation hyödyntäminen eli digitaalinen transformaatio ei tarkoita valtavia investointeja tietotekniikkaan, vaan päinvastoin ajattelutavan muuttamista.  Yritys, sen asiakkaat, kumppanit ja työntekijät tulee nähdä yhteisönä, joka toimii osin sähköisellä alustalla. Alusta kerää paljon dataa, jota voidaan jalostaa tiedoksi ja pikkuhiljaa myös älyksi.

Alustan rakentamisen voi aloittaa heti!

Jokaisesta yrityksestä on olemassa parempi versio. Yhtälö joka kasvaa enemmän ja kannattaa paremmin. Siksi alustatalouden malleja kannattaa alkaa soveltamaan jo tänään. Tämä tarkoittaa yrityksen tuotantotekijöiden miettimistä osana älykästä alustaa. Miten asiakkaat, tuotteet, toiminta ja tarpeet saadaan kohtaamaan arjessa entistäkin paremmin. Vastaus liittyy usein tiedon jakamiseen, tiedon saatavuuteen ja jatkuvaan vuorovaikutukseen eri kohderyhmien kanssa. Pilvestä ponnistava yritys ja omistaja oppii tekemisestään jokaisena päivänä.

Saman alustan voi piirtää ilman omistajia ja muita sidosryhmiä ja kytkeä tarjoama, ympäristö, asiakkaat ja tekijät alustan eri laidoille. Näin syntyy ikiaikainen markkinapaikka, jonka toimintaa voi rytmittää samalla tavalla vuorovaikutuksen ja tiedon avulla.

Useissa yrityksessä kysymys ei ole mitä tehdään nyt, vaan mitä tehdään seuraavaksi. Se on omistajien, hallituksen ja toimivan johdon yhteinen haaste. Miten yrityksen jatkuvuus turvataan ja toimintaa kehitetään.

Fiksuimmat omistajat kysyvät jo nyt, miten yrityksen tulisi toimia digiaikana. Monilla on sähköinen kauppapaikka, asiakaspalvelu tai digitaalista markkinointia. Iso kysymys on, mitä kaikkea uutta verkko tuo ja mitkä arvoketjut tuhoutuvat. Moni sanoo vaikkapa tukkujen tuhoutuvan, vaikka juuri ne ovat jo valmiiksi tiedon, tavaran ja toiminnan alustoja.

Ehkä tukkuja ei tulevaisuudessa sellaisinaan tarvita, mutta taatusti yhdistämällä tarpeita, asiakkaita ja ratkaisuja liiketoimintaa ja arvoa syntyy aina!

Digitalisaatio on arvoketjuja tuhoava voima, joka järjestelee arvoa, ratkaisuja, asiakkaita ja yrityksiä uudella tavalla. ”Alustat” ovat ajattelumalleja, jotka ovat aivan meidän kaikkien ulottuvilla.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.