Tyhjä visio

14.12.2018 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tyhjä visio

Vision tarpeesta ja käsitteestä kiistellään usein. Toisille se on saavuttamaton, mutta inspiroiva harha ja toisille konkreettinen olotila valitun ajan kuluessa. Tärkeintä on, ettei visio ole tyhjä lupaus tulevasta.

Pidän selkeän vision rakentamista tärkeänä yhtiön arvon kannalta. Itse olen harhakuvien, kuten Digitalistin ”From Ideas to Life” vankka kannattaja, mutta visio kannattaa myös purkaa määrälliseksi ja laadulliseksi tahtotilaksi. ”Kolmen vuoden kuluttua olemme XYZ ja P”

Hyvä visio auttaa 1) priorisoimaan kehityshankkeita ja tarpeita. 2) aloittamaan riittävät investoinnit ajoissa 3) kehittämään oikeita asioita 4) viestimään suunnasta ja muutoksen määrästä riittävästi ja ennen kaikkea 5) saavuttamaan nopeita voittoja ja tuloksia strategialle.

Visio on päämäärä kuten maali suunnistajalle.

Kysyn aina asiakkailta, oletteko rakentaneet selkeän vision vaikkapa asiakaskokemuksen tilasta kolmen vuoden kuluttua? Vastaus on pääasiallisesti ei. Ihmettelen, usein ääneen, miten valita oikeat hankkeet, kumppanit ja tavoitteet ilman selkeää kuvaa mihin laiva on matkalla.

Suomalaista johtamista leimaa ajatus asioiden laittamisesta kuntoon asia kerrallaan. Ilkeämielinen voisi kuvata sitä myös fiksailuksi. Paikkaillaan ja parannellaan vanhaa ilman näkemystä kestävästä kilpailukyvystä. Eilen asiakas totesi: ” Emme voi kilpailla 2020-luvulla 1980-luvun työkaluille emmekä siten saman vuosikymmenen ajattelulla.” Napakymppi. Tuleva vuosikymmen on alustojen, ekosysteemien ja älyn aikaa, olisi syytä raahata myös ajattelu tulevaan.

Visiot herättävät usein myös huolta ja epävarmuutta. Ne sisältävät muutosta, tekemättömiä asioita, riskejä ja kokonaan uusia lue vieraita ajatuksia. Pragmaatikolle koko ajattelumalli voi vieras. Silti yhdistelemällä ajatus visiosta, joka on sekä maali, tahtotila että asenne, luodaan tarinoita ja tavoitteita joihin jokainen voi yhtyä.

Inspiroituneet ihmiset tekevät yhdessä ihmeitä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.